VIDEO O elevă din Marea Britanie, victimă a vaccinului anti-HPV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO O elevă din Marea Britanie, victimă a vaccinului anti-HPV
VIDEO O elevă din Marea Britanie, victimă a vaccinului anti-HPV

Milioane de părinţi aşteaptă rezultatul autopsiei adolescentei moarte după vaccinarea împotriva cancerului cervical. Autorităţile au suspendat campania în oraşul în care s-a întâmplat tragedia. O elevă de 14 ani din Marea Britanie a murit după ce i-a fost administrată o doză de vaccin împotriva cancerului de col uterin, în cadrul campaniei naţionale de imunizare.

Mai multe colege de clasă ale adolescentei au avut ameţeli şi stări de greaţă după ce s-au vaccinat anti-HPV. Autorităţile au pus în carantină lotul medicamentului folosit în şcoala respectivă, pentru analize, anunţă presa britanică.

Natalie Norton, elevă la şcoala Blue Coat Church, a murit luni după-amiaza în spitalul din oraşul Coventry, unde a fost transportată de urgenţă, după ce a suferit o reacţie adversă severă la vaccin. Oficialii Ministerului Sănătăţii din Conventry au declarat că au demarat o anchetă, dar până la aflarea rezultatului autopsiei, nu se poate şti cu exactitate cauza decesului adolescentei. Totodată, autorităţile au decis să suspende campania la nivel local.

Vaccinul administrat lui Natalie, Cervarix, fabricat de compania GlaxoSmithKline, protejează împotriva Virusului Papilloma Uman (HPV), care se transmite, în general, prin contact sexual şi cauzează aproximativ 70% din cazurile de cancer de col uterin la nivel mondial.

Peste 1,4 milioane de fete au fost vaccinate de la începerea campaniei de imunizare în Marea Britanie, în septembrie anul trecut, iar Natalie Norton este considerată prima victimă. Britanicii sunt singurii care au optat pentru Cervarix şi nu pentru varianta mai scumpă a vaccinului împotriva cancerului de col uterin, Gardasil, fabricat de compania Merck.

Sursa video: Sky News

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/diriginta.flv width=400 height=300 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=center dispPlaylist=none playlistThumbs=false



Mii de cazuri de reacţii adverse

Potrivit Agenţiei pentru controlul medicamentelor şi al sănătăţii din Marea Britanie (The Medicines and Healthcare Regulatory Agency), de la lansarea pe piaţă a vaccinului Cervarix au fost raportate 4.657 de cazuri în care pacientele au acuzat reacţii adverse în urma vaccinării.

Printre cele mai întâlnite efecte secundare ale vaccinului se numără reacţiile alergice, ameţelile sau greaţa. Cu toate acestea, autorităţile au garantat că vaccinul este un medicament sigur ce nu are trecute pe prospect efectele secundare severe.

Totuşi, în octombrie anul trecut, o altă elevă din Marea Britanie a avut de suferit de pe urma efectelor secundare ale vaccinului: a paralizat de la brâu în jos. Ashleigh Cave, din Liverpool, a avut ameţeli şi stări de vomă câteva zile după injecţie, iar după o săptămână a fost internată în spital pentru că nu-şi mai putea folosi picioarele.

 Mama fetei de 13 ani care şi-a petrecut ultimele 12 luni în spital spune că a încercat să atragă atenţia autorităţilor asupra problemelor cauzate de vaccin, dar nimeni nu a ascultat-o. Acum, femeia este decisă să dea în judecată compania GlaxoSmithKline.

Panică în rândul colegilor şi al părinţilor

Elevii şcolii Blue Coat Church sunt şocaţi de dispariţia lui Natalie. „A leşinat pe coridor. Am văzut echipajele de la ambulanţă care încercau s-o resusciteze, apoi profesorii ne-au spus să mergem afară“, îşi aminteşte o colegă ce s-a întâmplat cu Natalie la aproximativ o oră după ce i s-a făcut injecţia. „Fetele plângeau luni pe coridorul şcolii. Nimănui nu-i venea să creadă ce s-a întâmplat. Şi eu am făcut acelaşi vaccin, dar nu mi-am închipuit că te poţi îmbolnăvi din cauza lui sau poţi chiar să mori!“, a adăugat Charmaine Dunn-Myris (15 ani), colega de şcoală a lui Natalie.

Milioane de euro pentru vaccinuri nesigure

Campania românească de vaccinare anti-HPV a elevelor de clasa a IV-a a început în noiembrie 2008, dar a fost oprită la începutul acestui an, din cauza refuzului masiv al părinţilor de a-şi da acordul pentru a le fi vaccinaţi copiii.

Programul de imunizare a costat 23 de milioane de euro şi a inclus achiziţionarea a 110.000 doze de vaccin, dar doar 2,57% din eleve au fost vaccinate, adică 2.615. În iunie 2009 a fost lansată o campanie de informare a populaţiei, urmând ca la finalizarea ei, în octombrie, să fie realizat un sondaj pe baza căruia să se decidă dacă se va continua programul de vaccinare.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite