Unul mereu pe drum, unul singur acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Călătoriile au devenit din ce în ce mai populare în lumea afacerilor, însă, într-o relaţie de cuplu, distanţa poate fi şi bună, şi rea, spun psihologii. În cuplurile în care unul dintre parteneri călătoreşte des în interes de afaceri apar mult mai uşor problemele. Totul depinde însă de modul în care cei doi comunică.

Ultima delegaţie a iubitului Adrianei (26 de ani) a durat trei zile. De obicei, însă, partenerul ei pleacă de-acasă în interes de serviciu cel puţin o dată pe lună. Sunt împreună de dinainte ca el să obţină acest job, dar călătoriile nu le-au schimbat semnificativ relaţia. Totuşi, Adriana spune că trece prin momente diferite atunci când partenerul ei e plecat. „De cele mai multe ori, pentru că sunt drumuri scurte, nu mă afectează. Mă întâlnesc cu prietenele, lucrez mai mult, de-abia seara îmi dau seama că nu e acasă", spune ea. Dar atunci când pleacă mai des -călătorii scurte, dar frecvente, sau când e plecat câte o săptămână sau două -, Adriana îi simte lipsa.

„Mi-e destul de greu, şi nu e vorba doar de comunicare, pentru că ne sunăm sau ne vedem pe internet în fiecare seară, dar ni se schimbă obiceiurile. Dacă înainte aveam nişte roluri precise în casă, acum ele se împart altfel", spune ea. Când se reîntâlnesc, cei doi petrec însă mai mult timp împreună. „Mergem la cumpărături, la film sau ieşim cu prietenii în oraş", adaugă Adriana. Şi se ceartă mai puţin, a observat ea. „Poate pentru că avem acum timp şi pentru noi."

Înţelegerea relaţiei în noul context

image

Foto: Shutterstock

Relaţiile în care unul dintre parteneri călătoreşte foarte mult în interes de serviciu pot fi asemănate, într-o oarecare măsură, cu relaţiile la distanţă. Şi, la fel ca în cazul acestui tip de relaţie, distanţa poate aduce atât lucruri pozitive, cât şi lucruri negative în cuplu, spun specialiştii. Totul „depinde de ritmul în care se desfăşoară relaţia respectivă, de timpul petrecut împreună, de nivelul şi de calitatea comunicării dintre parteneri", spune psihoterapeutul Monica Cărămizaru, de la clinica „Oana Nicolau".

Psihologul Dorin Victor Vasile, de la psihoterapie.net, mai evidenţiază însă o problemă: înţelegerea relaţiei în noul context. Acesta spune că în fiecare cuplu „există un echilibru destul de fragil între spaţiul personal al fiecărui actor şi spaţiul comun al relaţiei", care depinde de fiecare. O relaţie în care spaţiul personal devine prea mare este una fragilă, în care poate interveni ceva care să o dezechilibreze. Pe de altă parte, spune psihologul, există şi oameni care au nevoie de un spaţiu personal mare pentru a putea funcţiona bine.

„Sunt binecunoscute cupluri celebre ca Sartre şi Simone de Beauvoir sau Woody Allen şi Mia Farrow, care nu au locuit niciodată împreună, care au avut nevoie de un spaţiu personal maxim. Relaţii care au funcţionat", spune Dorin Victor Vasile.

Diferenţe de percepţie socială

Psihologul a observat, din cazurile cu care s-a confruntat, că majoritatea relaţiilor au probleme din cauza călătoriilor dese ale femeilor. „În mod tradiţional, bărbatul este cel care îşi poate petrece o parte din timp în «exteriorul» relaţiei, uneori pe perioade mai lungi. În multe ocupaţii tradiţionale - marinari, ciobani, comercianţi -,bărbaţii erau plecaţi mult, iar lucrul acesta era acceptabil şi social, şi personal. Era un rol social uşor de înţeles, frecvent", spune expertul de la psihoterapie.net. Acum, însă, lucrurile s-au mai schimbat, iar noul rol al femeii care călătoreşte mult nu este încă „bine aşezat".

Psihoterapeutul Monica Cărămizaru subliniază un alt aspect important: situaţia se schimbă în cazul în care în cuplul respectiv există copii. „În aceste cazuri, absenţa unuia dintre părinţi va muta radical atenţia de la calitatea relaţiei de cuplu la cea a relaţiei cu copiii. Poţi fi un partener de cuplu mulţumit şi un părinte nemulţumit sau invers. Rolurile fiecăruia în familie sunt corelate cu aşteptări în ceea ce-i priveşte pe ceilalţi, cu atitudini şi comportamente diferite", explică psihologul. Cărămizaru adaugă că un dezechilibru între necesităţile personale şi ceea ce regăsim într-o relaţie duce la ameninţarea calităţii acesteia.

"În mod tradiţional, bărbatul este cel care îşi poate petrece o parte din timp în «exteriorul» relaţiei, uneori pe perioade mai lungi. În multe ocupaţii tradiţionale - marinari, ciobani, comercianţi -, bărbaţii erau plecaţi mult, iar lucrul acesta era acceptabil şi social, şi personal."
Dorin Victor Vasile psiholog

Care sunt consecinţele distanţei asupra cuplului

Psihologul Ramona Covrig arată care sunt punctele forte şi care sunt cele slabe atunci când unul dintre parteneri pleacă des de-acasă în interes de serviciu.

Avantaje

- Deconectarea de scurtă durată în relaţie poate fi uneori un lucru bun.
- Viaţa intimă poate fi mai plăcută când cei doi se reîntâlnesc.
- Cadourile/suvenirele aduse partenerului care rămâne acasă îi arată acestuia că este o persoană importantă.
- Independenţa, imaginea de sine bună atunci când delegaţia este de succes
- Cunoaşterea unor oameni noi, unor culturi noi.

Dezavantaje

- Deplasările repetate pot produce un model periculos în cuplu -se obişnuiesc cu plecarea sau cu singurătatea.
- Posibilitatea ca partenerul plecat mai des să fie promovat şi astfel să evolueze mai repede decât cel rămas acasă.
- Întâlnirea cu o nouă cultură îl poate avantaja pe unul şi dezavantaja pe celălalt în cazul în care cel din urmă nu are acces direct la aceasta.
- Întâlnirile intime pot deveni din ce în ce mai reci.
- Poate apărea infidelitatea pasageră.

Tot mai mulţi oameni de afaceri vor călători în acest an

Industria turismului în interes de afaceri anticipează o creştere a segmentului de corporate travel (călătorii de afaceri) în 2011, potrivit unui studiu Deloitte. 80% din oamenii care călătoresc în interes profesional au susţinut că numărul deplasărilor se va mări în anul 2011, comparativ cu 2010.

Femeile regretă mai mult plecările

Cum numărul doamnelor intrate în lumea afacerilor a crescut considerabil în ultimii ani, experţii se aşteaptă ca proporţia celor care vor pleca în deplasări în interes de serviciu să fie din ce în ce mai mare, chiar dacă acestea călătoresc acum mai puţin decât bărbaţii. Totuşi, femeile de afaceri se simt mai vinovate decât bărbaţii pentru că petrec mult timp în delegaţii, arată un studiu publicat de cotidianul britanic „The Daily Mail". Doamnele ar prefera să conducă ore în şir, decât să petreacă o noapte departe de casă.

„Femeile au vorbit despre singurătate, despre sentimente de vinovăţie deoarece nu pot fi alături de copii sau pentru că nu ştiu ce s-a întâmplat acasă în lipsa lor. Bărbaţii au însă altă perspectivă. Domnii au spus fie că în timpul călătoriilor se plictisesc, fie că li se face dor de cei dragi", afirmă Gunilla Bergstrom Casinowksy, cercetătoare de la Universitatea Gothenburg, Suedia, care precizează însă şi că, pentru mulţi bărbaţi, călătoriile reprezintă şi un mod de a se îndepărta de problemele existente în familie.

80% din oamenii care călătoresc în interes de afaceri au susţinut că numărul deplasărilor va creşte în 2011, comparativ cu 2010.

Comunicarea continuă joacă un rol-cheie într-o relaţie

Tehnologia de astăzi permite o comunicare uşoară de oriunde, dar cea faţă în faţă poate fi înlocuită doar într-o anumită măsură prin aceste mijloace, spun specialiştii. De aceea, cei care călătoresc în interes de serviciu trebuie să acorde o atenţie mai mare relaţiilor lor atunci când se întorc acasă.

„Relaţia de cuplu are nevoie de aceeaşi atenţie pe care o acordăm propriei persoane. Când planificaţi o delegaţie, planificaţi şi o ieşire în doi. O plimbare la mall, în parc, o seară la un restaurant sau pur şi simplu în cameră, cu un film bun în faţă, pot face minuni", spune psihologul Ramona Covrig. Acelaşi lucru îl confirmă şi Dorin Victor Vasile, care spune că partenerii de viaţă trebuie să-şi stabilească mici ritualuri comune. „Poate convorbirea telefonică de la prânz, poate petrecerea lunară cu prietenii", sugerează acesta.

Arătaţi-i că vă gândiţi la el

Cel care rămâne acasă nu trebuie însă să se izoleze. „Viaţa merge înainte chiar şi atunci când partenerul pleacă în delegaţie. Ieşirile, plimbările, shoppingul şi discuţiile cu prietenii pot face ca timpul să treacă mai uşor", spune Ramona Covrig. Aceasta îi sfătuieşte însă pe cei care pleacă să sune din când în când acasă, din proprie iniţiativă, ca semn că se gândesc la celălalt. Hilary Walmsley, autoarea cărţii „Teambuilding for Couples" („Teambuilding pentru cupluri" - în trad.), propune, în revista „Best Life", câteva soluţii care să ţină împreună un cuplu aflat departe: comunicaţi-i partenerului starea voastră, faceţi planuri de viitor împreună, lăsaţi ceva în urmă înainte de a pleca. „Spuneţi-i cât de mult vă lipseşte şi că sunteţi îngrijorat de fericirea lui. Asta îi permite şi lui să-şi exprime sentimentele fără să pară că se plânge", conchide Walmsley.





Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite