VIDEO Un maratonist român va bate toba la Polul Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Roşu, un bucureştean de 33 de ani, îndrăgostit de călătorii, este primul român care, în aprilie, va lua startul în Maratonul Polului Nord. Pasionat de muzică, bărbatul îşi va lua cu el şi tobele. „Un om obiş­­­nuit din Bucureşti“, cum se caracterizează Andrei Roşu pe blog, se antrenează pentru a alerga 42 de kilometri într-o cursă de la capătul lumii.

Andrei Roşu adoră provocările. Şi dacă-l forţează să-şi depăşească limitele, e şi mai bine. Cum de curând s-a apucat să înveţe să bată la tobe, s-a gândit să-şi ducă instrumentele acolo unde alţii n-au îndrăznit până acum.

La 90 de grade latitudine nordică şi la -40 de grade Celsius. Andrei pleacă în 62 de zile la Polul Nord. Pe 7 aprilie va alerga peste 42 de kilometri în Maratonul Polului Nord, cel mai nordic şi mai „îngheţat" maraton din lume, iar organizatorii ne-au confirmat că este primul român înscris vreodată la această competiţie.

„De ce aş participa la aşa ceva? Pentru că aş fi primul român care face asta, pentru că sunt un friguros şi sper să scap de această fobie, pentru că îmi place să alerg şi să duc lucrurile la bun sfârşit, pentru că vreau să am ce povesti copii­lor şi nepoţilor", scrie Andrei pe blogul călătoriei sale.

Andrei ne-a declarat că înscrierea la concurs l-a costat 11.900 de euro, iar cazarea şi transportul îi sunt asigurate de o agenţie de turism care-l sponsorizează.

Antrenamente în depozitul frigorific

Participanţii la maratonul ajuns la a şaptea ediţie vor alerga pe apă. Pe învelişul de gheaţă al Oceanului Arctic, mai exact, la temperaturi sub -30 de grade Celsius. Lui Andrei i-a fost greu să găsească condiţii meteo similare în România pentru a se putea antrena.

Maratonul Polului Nord va avea loc la 90 de grade latitudine nordică

image

S-a mulţumit cu alergări la munte, la -20, -25 de grade Celsius, şi vrea să facă antrenamente şi într-un depozit frigorific al unui abator din Bucureşti, unde temperatura ajunge până la -35 de grade. Pentru a-şi întări şi psihicul, bucureşteanul s-a înscris şi la un curs de yoga.

Internetul l-a ajutat să îşi uşureze un pic chinul provocat de zborul cu avionul, „în antiteză perfectă cu hobby-ul meu de a călători", scrie Andrei.

„Am încercat diverse metode şi terapii pentru a învinge această teamă (inclusiv şedinţe cu doi psihologi), dar nu am simţit vreo ameliorare. În mod bizar, ceea ce am găsit pe un site m-a ajutat să înţeleg mai bine procesele de zbor. Aşa că, atunci când sunt în avion... închid ochii şi îmi imaginez că pilotez avionul. Şi parcă mă simt un pic mai bine."

Zeci de ore de zbor

Andrei împreună cu celebra atletă Gabi Szabo, la Bucharest City Marathon 2009  Foto: http://andreirosu.wordpress.com/

image

Andrei este sigur că drumul până la tabăra de la Polul Nord unde va avea loc maratonul - 12 decolări şi aterizări cu avionul şi cu elicopterul în doar câteva zile - îi va „rezolva" teama de zbor. Plecarea din Bucureşti va fi pe 3 aprilie, iar primul avion îl va duce până la Copenhaga (Danemarca).

De acolo va zbura la Oslo (Norvegia), apoi la Tromso, şi de acolo la Spitsbergen, o insulă norvegiană. De la Spitsbergen, un avion Antonov îl va duce la tabăra internaţională de la Polul Nord numită Borneo, care pluteşte pe Oceanul Arctic între 89 şi 90 de grade latitudine nordică.

Zborul cu avionul Antonov, conceput special pentru a transporta pasageri în partea din faţă şi bagaje în partea din spate, va dura două ore şi jumătate. 

„Evident, mă linişteşte foarte mult faptul că «pista» de aterizare este - de fapt - un strat de gheaţă de doar patru metri grosime, sub care se găseşte un abis de câteva mii de metri", scrie Andrei. „În plus, un alt motiv de relaxare: avionul este rusesc (şi, fireşte, foarte nou)."

Un elicopter îl va duce de la tabăra Borneo spre cel mai nordic punct al Pământului, la latitudinea de 90 de grade, de unde va începe cursa.

Teoretic, maratonul începe şi se termină în acelaşi punct. Practic, gheaţa ce acoperă Oceanul Arctic se mişcă încontinuu, odată cu traseul cursei. Andrei va începe drumul spre casă imediat după maraton. Iar pe 10 aprilie, la ora 16.50, este programat să aterizeze pe Aeroportul Otopeni. 

La -40 de grade Celsius pentru Guiness Book

Andrei Roşu, bucureşteanul de 33 de ani, trainer în zona de banking, este unul dintre cei care au lansat, „acum vreo 10-15 ani" trupa Gaz pe Foc. O bere cu foştii colegi de formaţie şi o discuţie despre o eventuală relansare l-au făcut să se apuce să înveţe să cânte la tobe.

„Probabil că nu voi ajunge niciodată un mare percuţionist, dar vreau să profit de prezenţa la Polul Nord şi să fiu primul om din lume care cântă la 90 de grade latitudine nordică şi la -40 de grade C, ceea ce cred că le va plăcea şi celor de la Guinness Book", scrie Andrei pe blog. Niciun alt concurent nu i-a cerut până acum lui Richard Donovan, organizatorul maratonului, să-şi aducă tobele cu el.

Dar maratonistului irlandez i-a plăcut ideea şi i-a spus lui Andrei că n-are nimic împotrivă. Singura lui rugăminte a fost să-şi ia un set de dimensiuni cât mai reduse, pentru că în elicopterul care-i va transporta pe concurenţi de la tabăra Borneo până la startul cursei spaţiul este limitat. Aşa că Andrei a apelat la prieteni pentru a găsi tobe pentru copii.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite