Un butoi de pulbere: de ce nu Dumnezeu a creat Universul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afirmaţia celebrului om de ştiinţă Stephen Hawking, potrivit căreia Divinitatea nu a avut niciun rol în creaţie, agită feţele bisericeşti. Există o explicaţie ştiinţifică solidă privind modul în care a luat naştere Universul, care nu lasă loc pentru Dumnezeu, susţine Stephen Hawking.

În noua sa carte „The Grand Design" („Măreaţa arhitectură", în trad.), care va fi lansată la 9 septembrie, celebrul cosmolog Stephen Hawking lansează o nouă teorie, prezentată pe scurt în publicaţia britanică „The Times". Potrivit acesteia, Divinitatea nu a jucat niciun rol în crearea Universului. În cartea scrisă împreună cu fizicianul american Leonard Mlodinow, Hawking susţine că, „întrucât există legi ale fizicii precum cea a gravitaţiei, Universul poate şi va putea să se creeze singur din nimic", notează „The Daily Mail", preluând extrasul din volum. VEZI AICI cum sunt persecutaţi profesorii americani care se opun teoriei lui Darwin şi care este situaţia în România (AUDIO)

„Creaţia spontană este motivul pentru care există ceva în loc de nimic, pentru care Universul există, pentru care noi existăm. Chiar nu este necesar să-l invocăm pe Dumnezeu", susţine Hawking.

Spirite înfierbântate

Afirmaţiile sale au stârnit rapid nemulţumirea feţelor bisericeşti, care au condamnat vehement teoria omului de ştiinţă. „Credinţa în Dumnezeu nu ţine de blocarea unei explicaţii privind modul în care lucrurile sunt legate între ele în interiorul Universului", a spus răspicat arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams.

La rândul său, Jonathan Sacks, unul dintre cei mai importanţi rabini britanici, a declarat că „ştiinţa ţine de explicaţii, religia, de interpretări... iar Biblia pur şi simplu nu este interesată de modul în care a luat fiinţă Universul".

Potrivit acestuia, ostilitatea dintre ştiinţă şi religie, „un blestem al timpurilor noastre", le afectează pe ambele. Stephen Hawking insistă însă asupra faptului că în vremurile străvechi oamenii au ajuns să considere multe mituri ca adevăruri fundamentale, ce nu au nevoie să fie demonstrate, întrucât nu aveau habar de legile care guvernează natura, notează „The Wall StreetJournal".

„Acum însă, folosim explicaţiile ştiinţifice, matematica şi experimentele - cu alte cuvinte, ştiinţa modernă." Hawking şi Mlodinow au interpretat şi celebra afirmaţie făcută de fizicianul Albert Einstein: „Cel mai de neînţeles lucru despre Univers este faptul că el poate fi înţeles". „A vrut să spună că Universul nu este doar un conglomerat de obiecte care-şi urmează fiecare cursul. În Univers, totul se ghidează după reguli, fără excepţie", explică aceştia.

Noua teorie o contrazice pe cea newtoniană, potrivit căreia Universul ar fi fost creat de Divinitate întrucât nu ar fi putut lua naştere din haos. Suprinzător este însă, comentează publicaţiile de specialitate, că renumitul savant şi-a schimbat radical punctul de vedere. În cea mai cunoscută carte a sa - „O scurtă istorie a timpului" -, apărută în 1988, Hawking nu excludea implicarea Divinităţii în crearea Universului. Ba, mai mult, vorbea despre conceptul de „minte a lui Dumnezeu".

Declaraţii năucitoare

Omul de ştiinţă Stephen Hawking a făcut în ultima perioadă o serie de declaraţii care au stârnit dezbateri aprinse. În luna aprilie a acestui an, acesta afirma că civilizaţiile extraterestre există aproape cu certitudine, numai că omenirea ar trebui să evite orice contact cu acestea. „Dacă extratereştrii ne-ar vizita, rezultatul ar fi mai grav decât atunci când Columb a debarcat în America, cu rezultate nu prea bune pentru amerindieni", declara el. Luna trecută, omul de ştiinţă afirma că este momentul ca omenirea să abandoneze Pământul pentru a evita extincţia. „Va fi destul de dificil să evităm dezastrul pe Pământ în următoarele câteva sute de ani."

O figură influentă

Stephen Hawking (68 de ani) este renumit pe plan mondial pentru lucrările sale despre Univers şi gravitaţie. Atins de scleroză laterală amiotrofică, o maladie paralizantă cu care a fost diag­nosticat când avea 22 de ani, profesorul de astrofizică se deplasează într-un scaun cu rotile şi comunică prin intermediul unui computer şi al unui sintetizator vocal.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite