Un avocat a pornit o cruciadă antispam

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avocatul Daniel Balsam
Avocatul Daniel Balsam

Un american a câştigat peste 40 de procese împotriva unor companii care i-au trimis mesaje electronice nesolicitate. Bărbatul şi-a dat demisia de la firma de marketing pentru care lucra şi-şi câştigă existenţa de pe urma proceselor împotriva companiilor care-i trimit mesaje spam pe e-mail.

Daniel Balsam urăşte spamul. La fel ca cei mai mulţi dintre noi. Doar că el nu s-a mulţumit să şteargă mesajele electronice comerciale nesolicitate. Îi dă în judecată pe cei care i le trimit, scrie Associated Press.

Cu opt ani în urmă, Balsam, pe atunci agent de marketing, a început să primească prea multe e-mailuri care încercau să-l convingă să-şi
mărească sânii. Înfuriat, americanul a deschis un site, www.danhatesspam.com, şi-a dat demisia, s-a apucat să studieze dreptul, iar acum îşi câştigă existenţa dând în judecată companiile care-i umplu căsuţa de e-mail cu oferte de medicamente ieftine, sex pe gratis sau vacanţe de vis. „Simt că fac un pic de curăţenie pe internet", a declarat Balsam.

40 de procese câştigate

Bărbatul care locuieşte în San Francisco a intentat zeci de procese celor care-i trimit mesaje electronice nesolicitate şi încalcă astfel legislaţia, multe chiar înainte să-şi termine studiile de drept în 2008, la Universitatea din California.

Cele peste 40 de procese câştigate de Balsam, potrivit informaţiilor postate pe site-ul propriu, sunt însă o picătură într-un ocean, având în vedere că Cisco Systems Inc. estimează numărul mesajelor spam care circulă în fiecare zi la 200 de miliarde, adică 90% din totalul e-mailurilor.

Balsam reuşeşte să câştige suficienţi bani din cruciada lui antispam. A adunat mai bine de un milion de dolari din procese câştigate sau soluţionări amiabile. Rivalii de la tribunal spun însă că avocatul manipulează legislaţia antispam şi exploatează antipatia generală faţă de aceste mesaje electronice.

Este acuzat că intentează procese unor companii care operează din străinătate şi care preferă să plătească pentru a evita ca disputa să ajungă la tribunal. Americanul a început din 2002 să contorizeze mesajele spam primite şi să cheme la tribunal companiile care i le-au trimis. „Ceea ce am început mai mult de amuzament s-a transformat într-un hobby, apoi a devenit o carieră", explică avocatul.

Balsam intentează procese companiilor pe care le acuză că încalcă legislaţia antispam din California. Cele mai multe dintre victoriile sale s-au bazat pe faptul că legea interzice trimiterea mesajelor electronice care fac publicitate mincinoasă.

În noiembrie, avocatul a câştigat 4.000 de dolari într-un proces împotriva unei companii care administrează o reţea socială pentru adulţi. Various Inc. i-a trimis patru e-mailuri identice lui Balsam, toate cu acelaşi titlu: „Bună, numele meu este Rebecca, te iubesc". Procesul de luna trecută a fost al patrulea câştigat împotriva Various Inc., companie care a contestat verdictul.

Totuşi, Balsam nu este chiar un utilizator obişnuit de internet. Un judecător care i-a dat dreptate într-un litigiu cu o altă companie care-i trimitea mesaje spam afirma, în luna martie, că avocatul are peste 100 de adrese de e-mail. Multe dintre companiile cu care a avut dispute legislative i-au intentat, la rândul lor, procese, însă Balsam a spus că nu se lasă intimidat. „Mă simt confortabil să fac asta. Şi nu o să mă opresc." 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite