Ultimii romantici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dovezile de dragoste în cuplu sunt din ce în ce mai puţine. Femeile se plâng că bărbaţii nu mai ştiu să fie romantici, iar ei se scuză afirmând că doamnele de azi caută altceva. Un trandafir roşu, o plimbare în parc sau o cină în doi sunt câteva dintre gesturile care erau altădată comune între îndrăgostiţi. Astăzi, acestea par prăfuite. Doar câţiva le mai fac.

Romantismul a dispărut din viaţa multor cupluri, arată un studiu realizat de britanici, potrivit căruia mai mult de jumătate dintre femei spun că partenerii lor nu le-au pregătit niciodată o cină romantică, o baie relaxantă sau nu le-au „răpit" pentru un weekend în doi. Bărbaţii spun însă că schimbarea nu e doar din vina lor.

Liviu Andrei (25 de ani) crede că romantismul nu mai e la fel ca altădată pentru că şi femeile, şi bărbaţii s-au schimbat. „O fată se cucerea cu o floare, nu cu un BMW... Nu spun că diamantele nu sunt prietenele cele mai bune ale unei femei, dar... în Bucureştiul anului 2010 romantic e egal cu pămpălău..." Dacă ar cumpăra un trandafir să i-l ducă iubitei spune că l-ar ascunde sub sacou, pentru că ar simţi că lumea îl priveşte ca pe un fraier. Liviu crede că romantismul este important pentru că întăreşte relaţia, dar gesturile romantice nu trebuie făcute mecanic.

„A-i duce flori iubitei nu trebuie să devină un reflex. Trebuie s-o faci pentru a-i reconfirma ataşamentul. O cină romantică, un concert romantic... E romantic să rupi trei floricele de undeva sau să speli vasele în locul ei", spune el. Liviu împarte romantismul în două: „cel întipărit şi cel peticit". „Cel întipărit e cu trandafiri, cu declaraţii de dragoste, cel peticit este cel nou, cu mesaje pe telefon furate de pe internet.

Fetele de astăzi nu mai spun «Ce romantic!», spun doar «Vai!» sau «Ce drăguţ!»", a constatat Liviu cum s-au schimbat regulile în lumea în care trăim. „Nu mai poţi cuceri o fată prin gesturi romantice, boeme. Dacă îi cânţi o serenadă, zice că eşti nebun. Femeile de azi sunt cosmopolite. Nu mai vor chestii simple. Vor inele, brăţări, parfumuri scumpe", crede el.

Bărbaţii subestimează romantismul

Maria S. (25 de ani) afirmă că, pentru ea, nu obiectele scumpe înseamnă romantism, ci pur şi simplu faptul că iubitul ei se gândeşte la gesturile pe care le face adaptându-le la preferinţele ei. „Îmi lasă bileţele pe frigider, în caiete sau îmi cumpără semne de carte pentru că ştie că le colecţionez", spune Maria, care nu neagă că există şi femei ce nu pun prea mult preţ pe romantism. Maria spune şi că mulţi dintre bărbaţi nu mai ştiu să fie romantici, iar cei care sunt par ameţiţi de ce-şi doresc femeile.

Profesorul Richard Wiseman din Marea Britanie a realizat un studiu despre „psihologia romantismului". Cercetarea lui a vrut să arate cât de romantice cred bărbaţii că li s-ar părea partenerelor unele gesturi şi cum sunt ele percepute de fapt de femei. Bărbaţii au subestimat mult valoarea romantică a oricărui gest făcut pentru iubita lor. Doar 10% din bărbaţi, comparat cu 25% din femei, au dat un punctaj maxim gestului de a-i spune iubitei „Eşti cea mai minunată femeie". La fel, doar 8% din bărbaţi, faţă de 20% din femei, consideră foarte romantic gestul de a-i pregăti o baie partenerului.

Wiseman a încercat să afle şi care sunt gesturile romantice care le impresionează pe femei. Acestea au fost atrase de evadările din rutină şi de surprize. Pe ultimele locuri au plasat achiziţionarea de lenjerie intimă şi plătirea unor operaţii estetice.

10 gesturi romantice preferate de femei

1. Acoperă-i ochii şi arată-i apoi o surpriză pe care i-ai pregătit-o.
2. „Răpeşte-o" şi du-o într-un loc în care să petreceţi un weekend în doi.
3. Scrie-i o poezie sau doar câteva versuri.
4. Spune-i că e cea mai minunată femeie pe care ai întâlnit-o vreodată.
5. Pregăteşte-i o baie care să o relaxeze după o zi proastă la serviciu.
6. Trimite-i un SMS sau un e-mail romantic sau lasă-i un bileţel pe un post-it undeva prin casă.
7. Trezeşte-o cu micul dejun gata, la pat.
8. Oferă-i haina ta atunci când îi e frig.
9. Trimite-i un buchet de flori sau o cutie cu bomboane de ciocolată la serviciu.
10. Cumpără-i sau fă-i o compilaţie cu muzica ei preferată.

De la scrisorile de dragoste la SMS-urile de pe mobil

Istoricul Rebecca Earle de la Universitatea Warwick din Marea Britanie a analizat 303 scrisori de dragoste din secolele XVI-XVIII pentru a arăta că şi acum 300 de ani bărbaţii obişnuiau să le aducă flori femeilor şi să le spună cuvinte romantice pentru a-şi exprima emoţiile. Studiul ei arată şi că spaniolii erau mai romantici decât americanii şi britanicii.

Victime în faţa frumuseţii feminine

În Mexic, în secolul al XVIII-lea,bărbaţii obişnuiau să se descrie în corespondenţele lor ca „servitori sau sclavi gata să împlinească orice dorinţă a iubitelor lor". Pe atunci, bărbaţii îşi acceptau însă şi neputinţa în faţa refuzului femeilor: „inima mi-a fost distrusă în piept", „cu aceste întârzieri şi momente neplăcute, sufăr frământări de neimaginat la gândul că aş putea să-mi pierd bijuteria" sau „draga mea, nu mai pot să-ţi scriu pentru că lacrimile şi suspinele nu mă mai lasă".

Descriindu-se ca victime lipsite de putere în faţa frumuseţii feminine, bărbaţii îşi creau o aură romantică care să le ascundă situaţia economică şi socială reală. După secolul al XVIII-lea, limbajul din scrisorile de dragoste din zona latino-americană a devenit mai îngâmfat. Soţii şi-au dezvoltat un nou vocabular pentru a-şi exprima emoţiile. Nu mai era suficient să închei o scrisoare cu „soţul tău, care te iubeşte şi te preţuieşte". Pentru a-şi arăta adevărata afecţiune, bărbaţii încheiau cu „soţul tău drag care te iubeşte cu toată inima şi aşteaptă cu braţele deschise să te vadă".

image

Dovezi de dragoste rapide

În zilele noastre, când cuvintele de dragoste sunt trimise prin SMS pe telefonul mobil sau pe Messenger şi prin e-mail, scrisorile de dragoste par mult prea desuete. Într-un studiu publicat în cartea „Etnografii urbane", coordonată de antropologul Vintilă Mihăilescu, Raluca Moise analizează SMS-ul ca modalitate de comunicare în cultura tinerilor.

„SMS-ul este preferat apelului telefonic deoarece dimensiunea intimităţii trebuie păstrată faţă de părinţi sau alte persoane considerate intruzive", spune Raluca Moise, care constată că, în cultura tinerilor, dovada de dragoste poate fi transmisă chiar mai rapid, printr-un beep. „În cazul retoricii amoroase, beep-ul poate înlocui un SMS afectiv, un «te iubesc» sau «mă gândesc la tine»."

Muzica influenţează dragostea

Oamenii de ştiinţă francezi au demonstrat printr-un studiu că, atunci când ascultă muzică romantică, femeile sunt mai dispuse să se lase cucerite decât atunci când muzica este neutră.

Gesturi romantice diferite

Psihologul Jeni Chiriac spune că romantismul este „o atitudine, o stare de spirit născută din nevoia noastră de afiliere, ataşament, angajament şi exaltare a sentimentelor de iubire - trăiri interioare intense". Psihologul atrage însă atenţia că mulţi fac confuzie între romantism, gesturi romantice, tandreţe, nevoia de a fi iubit şi de a iubi.

„Romantismul în zilele noastre este privit mai mult ca un cuantum de gesturi, aproape asemenea unui ritual, văzut ca un remediu al plictiselii în relaţia de cuplu. Când vorbim despre romantism în relaţia de cuplu, din perspectiva neştiutorului, gesturile contează, uitându-se adesea de atitudine", subliniază Jeni Chiriac. Romantismul ţine de fiecare dintre cei doi membri ai unui cuplu şi este direct proporţional cu nevoile lor, spune psihologul.

Din punct de vedere psihologic, nu există mari diferenţe între ceea ce însemna romantic în trecut şi ceea ce este azi. „Atitudinea este aceeaşi, pentru că, sentimental vorbind, nevoile izvorâte din felul în care fiecare dintre noi ne definim romantismul sunt aceleaşi, doar felul în care această atitudine se exteriorizează către celălalt sau la nivel de aşteptări personale diferă", adaugă Jeni Chiriac, care spune că gesturile, precum cel de a oferi un trandafir roşu, de exemplu, sunt percepute în funcţie de identitatea cuplului şi de importanţa pe care partenerii o acordă unor asemenea manifestări ale sentimentelor.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite