Uleiul de măsline şi virtuţile sale terapeutice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apreciate de antici - Hipocrat, Galienus, Plinius şi, în special, de Avereos - virtuţile terapeutice ale uleiului de măsline au fost testate secole de-a rândul. În amestec cu mirt, răşină

Apreciate de antici - Hipocrat, Galienus, Plinius şi, în special, de Avereos - virtuţile terapeutice ale uleiului de măsline au fost testate secole de-a rândul. În amestec cu mirt, răşină şi foi de dafin, uleiul de măsline a intrat în compoziţia a peste 480 de remedii recunoscute pentru efectele lor medicinale, aşa cum preciza Galienus, un recunoscut medic grec, trăitor în secolul al II-lea. În farmacopeea franceză, uleiul de măsline a apărut oficial în anul 1748, chiar dacă în lumea oamenilor de ştiinţă din acea vreme părerile erau împărţite. Abia după anul 1900, medicii francezi au adus noi dovezi despre efectele pozitive ale uleiului de măsline asupra organismului uman.

Urmărind compoziţia chimică a acestui panaceu vegetal, specialiştii au constatat că este alcătuit, invariabil, din acizi graşi saturaţi (15%), acizi graşi polinesaturaţi (15%) şi acizi graşi monosaturaţi (70%). Fireşte, aceste procente variază de la un sortiment de ulei la altul, în funcţie de soiul de măsline din care se face extracţia. Uleiul de măsline extravirgin are în compoziţia sa, printre altele: l vitamina A antioxidantă şi vitamina D antirahitică - ambele contribuie la fixarea calciului în oase l unele hidrocarburi ale căror proprietăţi previn bolile cardiovasculare l carotenoizi, cu efecte antioxidante l fosfolipide care fac parte din membranele celulare (ale neuronilor - în special) şi am enumerat doar o parte a substanţelor ce contribuie la prevenirea diverselor maladii. Numeroase studii au demonstrat că uleiul de măsline contribuie la diminuarea riscurilor cardiovasculare şi la creşterea speranţei medii de viaţă din ţările occidentale. Dacă organismul nostru are puterea să se apere cu ajutorul enzimelor antioxidante, este firesc ca acest "capital" de vigoare să-l împrospătăm.

Doar printr-o alimentaţie sănătoasă, care să cuprindă vitaminele C şi A, betacaroten, diverse minerale dintre care să nu lipsească zincul, seleniul, magneziul, se previne îmbătrânirea celulară. La această concluzie au ajuns oamenii de ştiinţă luând în calcul şi longevitatea locuitorilor din Creta. Se ştie că un aliment de bază în dieta lor cotidiană este uleiul de măsline care favorizează şi mineralizarea oaselor, prevenind osteoporoza.

Nu în ultimul rând, uleiul de măsline este un aliat al bolnavilor de diabet (o boală care face ravagii în ultimele decenii; în Franţa, 2,5% din populaţie este afectată de boală, iar în Statele Unite - peste 20 la sută), al ulceroşilor şi bolnavilor de stomac, vezică biliară şi artrită reumatoidă.

Mai mult, un studiu american recent, efectuat pe un lot de 61.475 de femei cu vârste de la 40 la 75 de ani, a dovedit că o doză zilnică (o lingură de ulei de măsline) a redus riscul de cancer la sân într-un procent încurajator de 45 la sută (dacă nu se consumă, în paralel, diverse grăsimi în cantităţi mari).

Numeroase studii au demonstrat că uleiul de măsline contribuie la diminuarea riscurilor cardiovasculare şi la creşterea speranţei medii de viaţă din ţările occidentale.

Reţeta săptămânii: Salată cu rozmarin şi ulei de măsline

Ingrediente: 300 g şuncă de pasăre, 300 g caş proaspăt, 2 salate, 4 roşii, o legătură ceapă verde, 4 ridichi roşii, 3 linguri ulei de măsline, presat la rece, o linguriţă de rozmarin, mărar.

Preparare: Legumele se spală foarte bine. Tăiem salata fideluţă, roşiile, în felii subţiri. Ceapa curăţată o tocăm foarte mărunt; la fel şi şunca, iar caşul va fi tăiat în formă de cubuleţe. Toate ingredientele se amestecă într-un vas, în care adăugăm uleiul de măsline şi rozmarinul, măcinat în râşniţă. Se asezonează cu mărar. 1

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite