VIDEO Ucise în numele modei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două animale mor în fiecare secundă în fermele de blană din întreaga lume, potrivit organizaţiei Vier Pfoten. Multe vedete şi firme de articole vestimentare susţin campanii pentru protejarea animalelor, dar continuă să poarte haine din piele şi respectiv să le comercializeze.

Numai în Europa sunt peste 6.000 de ferme de blană, majoritatea în Scandinavia, Olanda şi Polonia, în care mai mult de 27 de milioane de nurci şi trei milioane de vulpi sunt ucise anual, arată iubitorii de animale de la Vier Pfoten.

La nivel global, peste 40 de milioane de nurci şi 6,5 milioane de vulpi sunt crescute în fiecare an în astfel de lagăre. Nutriile, dihorii şi ratonii sunt alte animale sălbatice ucise în numele modei.

„Din ce în ce mai multe ferme apar în China, unde animalele pentru blană îşi petrec viaţa în condiţii de o cruzime inimaginabilă. Totodată, în lipsa unor reglementări stricte referitoare la protecţia animalelor, Asia devine tot mai importantă în comerţul cu blănuri", spun reprezentanţii Vier Pfoten.

Între protecţia animalelor şi ipocrizie

Mari companii ce comercializează articole vestimentare sau de încălţăminte din piele - Puma, Lacoste, Jaguar, American Eagle - au creat un fond în care varsă anual bani pentru protejarea speciilor reprezentate de simbolurile adoptate de dragul marketingului. Animalele din pielea sau blana cărora sunt produse hainele şi pantofii vânduţi pe bani grei de aceste firme sunt însă ucise în continuare.

De asemenea, multe celebrităţi care adoptă stilul „verde" se folosesc de puterea imaginii pentru a sugera populaţiei să folosească îmbrăcăminte şi încălţăminte din piele ecologică. Cel mai mediatizat exemplu este Pamela Anderson, care pledează împotriva alimentaţiei cu carne şi a vestimentaţiilor din piele. În ultimul an, a apărut în mai multe clipuri publicitare susţinute de PETA, cea mai cunoscută organizaţie pentru protecţia animalelor la nivel mondial.

Cu toate acestea, presa internaţională o acuză că se îmbracă des în piele şi blănuri naturale. Ba mai mult, se vehiculează că ar mânca frecvent în restaurante cu meniuri bazate integral pe carne.

Ferme din România

În ţară există în prezent 12 ferme de blană, dintre care opt de chinchilla şi patru de nurci şi de vulpi. Cea mai mare fermă de vulpi şi nurci pentru blană de la noi creşte anual peste 15.000 de animale.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite