Uca Marinescu pleacă în expediţie în jurul lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exploratoarea porneşte la 27 martie într-o călătorie de cinci luni care o va purta pe cinci continente. Uca Maria Marinescu şi-a cumpărat biletele pentru călătoria din România în Madagascar şi înapoi. Mai are însă nevoie de 3.000 de euro pentru a completa bugetul expediţiei.

Exploratoarea Uca Marinescu, primul român care a ajuns pe schiuri, într-un singur an (2001), la cei doi poli ai Pământului, se pregăteşte să plece într-o călătorie ce o va purta prin Europa, America de Sud, America de Nord, Asia şi Africa.

Vezi aici Palmaresul Ucăi Marinescu, prima sexagenară care a atins, într-un singur an (2001), cei doi poli ai Pământului.

Va pleca de la Bucureşti spre Brazilia, apoi va merge în Venezuela, Panama, Guatemala şi în sudul Mexicului, lumea de altădată a „toltecilor, olmecilor şi aztecilor". Expediţia o va duce apoi prin Statele Unite, cu oprire la Marele Canion şi rezervaţiile indienilor, apoi în Canada, la Marile Lacuri.

Urmează Japonia, partea nordică a arhipelagului, zona himalayană a Chinei, Coreea de Nord, Vietnamul de Nord, Cambodgia şi Laosului. În India va vizita Bangalore şi Mumbaiul, apoi va trece în Iran, Uzbekistan, Georgia şi Armenia.

Ultima parte a expediţiei o va purta prin Africa, Mozambic şi Madagascar. De aici se va întoarce acasă, la 30 august 2010. Bugetul estimat pentru întreaga expediţie este de 12.000 de euro, din care exploratoarei îi mai lipsesc 3.000.

De 20 de ani pe drumuri

Pasionată de frumuseţea naturii, de oamenii pe care i-a întâlnit în călătoriile ei prin lume, dar şi de vechile civilizaţii, Uca Maria Marinescu a pornit în prima expediţie internaţională în 1990. A străbătut atunci China şi a mers până în Tibet.

A văzut apoi India, Canada, a traversat Patagonia şi a fost prima româncă ajunsă în Antarctica, în 1998. Un an mai târziu a traversat singură Africa, de la sud la nord, iar în 2001 a reuşit performanţa de a ajunge la ambii Poli ai Pământului, la vârsta de 60 de ani.

În 2003, şi-a trecut pe cartea de vizită un ultim continent neexplorat, Australia, unde a urcat pe cele mai înalte vârfuri şi a intrat în contact cu triburile de papuaşi, cu aborigenii din deşert şi cu maorii din Noua Zeelandă.

Uca Marinescu, explorator şi profesor, nu şi-a întrerupt niciodată expediţiile. În 2004 a ajuns în Alaska, un an mai târziu în Mongolia, apoi din nou la Polul Nord (2007) şi în Antarctica (2009).

Călătoria de la sfârşitul acestei luni este o expediţie de „Cunoaştere a Terrei", în care exploratoarea vrea să vadă zone ce păstrează urme ale vechilor civilizaţii, dar şi ce impact a avut omul asupra Planetei.

Decoraţii şi recorduri

În 2000, anul în care a străbătut vechile drumuri maritime europene, pe urmele vikingilor, exploratoarea a primit din partea preşedintelui României Ordinul Naţional „pentru merit" în grad de Cavaler. Un an mai târziu, în aprilie, Uca Marinescu a plecat din Siberia, a străbătut 96 de kilometri pe schiuri în 13 zile pentru a ajunge la Polul Nord, într-o expediţie internaţională.

Era prima performanţă de acest fel a unei românce. Dar nu s-a oprit aici. În decembrie acelaşi an, după alte 11 zile la -40 de grade Celsius şi 120 de kilometri de mers pe schiuri în viscol, exploratoarea ajungea la celălalt pol. Atunci a devenit primul român care a ajuns la Polul Nord şi la Polul Sud pe schiuri, a treia femeie din lume şi prima ca vârstă care a atins o asemenea performanţă.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite