VIDEO Turişti în spaţiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Richard Branson, miliardarul care a finanţat proiectul inedit
Richard Branson, miliardarul care a finanţat proiectul inedit

Prima navetă spaţială destinată turismului, realizată din fonduri private, este prezentată publicului după cinci ani de aşteptare. Compania Virgin Galactic, deţinută de miliardarul britanic Richard Branson, a creat „SpaceShipTwo“ în secret, în deşertul Mojave.

Zeci de potenţiali turişti spaţiali, care au achitat deja în avans sume considerabile pentru un zbor suborbital, au aşteptat cu nerăbdare primele imagini ale navetei, în hangarul bazei aeriene spaţiale din deşertul Mojave, la 130 de kilometri nord-est de Los Angeles.

Potrivit Agerpres, Sir Richard Branson a prezentat „SpaceShipTwo" şi nava-mamă „WhiteKnight", declarând că cele două vehicule reprezintă „viitorul transportului uman". „Am aşteptat cu toţii, cu răbdare, să vedem cum va arăta această navetă", a declarat Peter Cheney, un afacerist în vârstă de 63 de ani, din Seattle, unul dintre primii care şi-a rezervat un bilet pentru naveta Virgin Galactic.

De la idee la lună

„SpaceShipTwo" a fost finanţată de Sir Richard Branson, care a mărturisit că a avut această idee în urmă cu foarte mulţi ani, când a privit la televizor primii paşi făcuţi de om pe Lună. Proiectul a fost realizat cu implicarea proiectantului de aeronave Burt Rutan.

Construcţia a pornit de la un prim model, „SpaceShip One", realizat în 2004. Inginerii şi tehnicienii companiei Scaled Composites LLC, condusă de Burt Rutan, au început lucrul la „SpaceShipTwo", în secret, într-un hangar din deşertul Mojave.

Jackie McQuillan, purtător de cuvânt al Virgin Galactic, a promis o „prezentare teatrală" a noii navete, urmată de un cocktail party pentru viitorii clienţi şi alte VIP-uri. Guvernatorii statelor California şi New-Mexico, Arnold Schwarzenegger şi Bill Richardson, au spart o sticlă de şampanie de navetă, redenumită „Virgin Space Ship (VSS) Enterprise", în faţa mai multor sute de jurnalişti şi a viitorilor pasageri.

Circa 300 de potenţiali clienţi au plătit câte 200.000 de dolari (135.000 de euro) pentru un bilet, ori au dat un avans pentru a-şi asigura un loc în primele zboruri ale noii navete. Zborurile de testare sunt aşteptate să înceapă din 2010, iar o călătorie în spaţiu va avea loc cel mai devreme în 2011.

Preţuri usturătoare

Preţul de 200.000 de dolari este incomparabil mai mic faţă de cele 30 de milioane de dolari cerute pentru a călători la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Zborul inaugural îi va avea la bord pe Richard Branson şi pe creatorul prototipului, Burt Rutan.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite