VIDEO Turismul spaţial, la câteva luni distanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Până în 2012, Virgin Galactic plănuieşte să organizeze regulat „excursii“ spaţiale
Până în 2012, Virgin Galactic plănuieşte să organizeze regulat „excursii“ spaţiale

Tot mai mulţi afacerişti vizionari investesc în dezvoltarea călătoriilor comerciale în cosmos, într-un viitor apropiat. Preţurile biletelor pentru zborurile spaţiale suborbitale încep să scadă, deşi afacerea este abia la început.

PJ King, un afacerist în vârstă de 41 de ani, este unul dintre sutele de turişti care au semnat contracte şi participă la programul de antrenament pentru a deveni pasagerii navetei spaţiale Virgin Galactic care va face primele zboruri suborbitale peste un an şi jumătate.Afaceristul crede că sutele de mii de dolari pe care el şi ceilalţi pasageri le plătesc pentru un loc la bordul navetei vor contribui la crearea unui nou viitor: „zborurile au loc săptămânal, mulţi oameni călătoresc în spaţiu iar preţurile au fost reduse substanţial."

De la milioane, la 100.000 de dolari

Costurile călătoriile spaţiale încep deja să scadă, potrivit CNN.com. Ruşii cer câte 40 de milioane de dolari „astronauţilor" amatori care vor să călătorească cu navetele Soyuz şi să stea câteva zile la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Pentru o călătorie mult mai scurtă, Virgin Galatic îşi taxează pasagerii cu 200.000 de dolari, în timp ce pe site-ul companiei Space Adventures, un zbor suborbital costă 102.000 de dolari. Scăderea preţurilor deschide lumea călătoriilor spaţiale, în care au avut acces jumătate de secol doar astronauţii profesionişti, consumatorilor de rând. „Chiar cred în asta", spune King. „Nu vor fi doar bogataşii cei care vor călători în spaţiu pentru amuzament."

Până acum, aproximativ 360 de pasageri şi-au cumpărat un loc la bordul navetei Virgin Galactic, iar directorul companiei, George Whiteside, crede că după prima lansare vor exista mii de înscrieri, chiar zeci de mii. Proprietarul Virgin Galactic, miliardarul britanic Sir Richard Branson, este doar unul dintre afaceriştii planetei care au investit o parte substanţială din avere pentru a-şi asigura un loc fruntaş la privatizarea spaţiului. Magnatul industriei hoteliere americane Robert Bigelow, cofondatorul PayPal Elon Musk şi fondatorul Amazon.com, Jeff Bezos, au fiecare propria companie spaţială şi colaborează cu NASA pentru a crea navete, staţii şi capsule pentru turişti. Multe dintre acestea vor fi funcţionale în următorii cinci ani.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite