Turbinele eoliene, prea puţin eficiente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turbinele eoliene au o eficienţă cu 25% mai mică în comparaţie cu cea anunţată de reprezentanţii industriei de energie regenerabilă. Aceasta este concluzia unei cercetări comandate de John Muir Trust (JMT), organizaţie din Scoţia care a vrut să verifice informaţia potrivit căreia fermele eoliene funcţionează la o capacitate de 30% pe an, notează „The Daily Telegraph".

Studiul a luat în calcul energia generată de zeci de ferme eoliene, majoritatea din Scoţia, în perioada noiembrie 2009 - decembrie 2010. Rezultatul? Acestea funcţionează la o capacitate de numai 22%.În acest context, importanţa fermelor eoliene în obţinerea de energie regenerabilă începe să fie pusă la îndoială, spre nemulţumirea companiilor care au investit în acest sector.

Cei de la JMT au venit cu date concrete. În cursul celor 395 de zile, fermele eoliene ar fi putut produce 17.586.000 MW oră de energie dacă ar fi funcţionat la capacitate maximă. În realitate, acestea au produs numai 3.881.900 MW oră, echivalentul a 22,07%. Companiile care au investit în ferme eoliene se apară explicând că situaţia poate diferi de la perioadă la perioadă întrucât „nu contează câte ferme eoliene construieşti, dacă vântul nu bate, acestea nu au cum să funcţioneze".

Potrivit lui Niall Stuart, director executiv al companiei Scottish Renewables, iarna 2009-2010 a fost „una dintre cele mai calme", aşa că „nu este de mirare că rezultatele au fost sub medie". La rândul lor, autorităţile afirmă că intenţionează ca până la sfârşitul acestui an să asigure 31% din necesarul de energie din surse alternative.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite