Trucuri pentru o voce tânără

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe măsură ce îmbătrânim, ne facem griji pentru părul alb sau pentru ridurile ce ne invadează faţa. Ignorăm, însă, unul dintre cele mai importante semne ale îmbătrânirii - schimbarea vocii.

La fel ca alte grupe musculare din corpul nostru, muşchii utilizaţi în vorbire au nevoie de exerciţiu. Astfel, o treime dintre persoanele de peste 65 de ani au probleme cu vocea, cele mai frecvente fiind răguşeala şi slăbirea, scrie „The Daily Mail". Sunetele pe care le scoatem în vorbire reprezintă rezultatul unui proces complex la care participă peretele abdominal, cutia toracică, plămânii, coardele vocale, laringele, partea superioară a gâtului, gura, limba, dinţii şi buzele.

Specialiştii au descoperit mai multe metode prin care acestea şi, implicit, vocea pot fi menţinute tinere.

1 Beţi mai multe lichide. „Pentru laringe, umezeala e ca vaselina pentru un rulment cu bile", spune doctorul John Rubin, de la Asociaţia britanică a vocii. Chiar dacă apa nu ajunge în zona coardelor, ele sunt lubrifiate de secreţiile produse de glandele aflate în apropiere.

2 Evitaţi mâncărurile picante. O cauză frecventă a deteriorării vocii este refluxul de acid gastric ce irită şi usucă gâtul. Nervul vag, situat în proximitate, reacţionează la acid, făcând coardele vocale să vibreze mai greu.

3 Vorbiţi cu regularitate. Pentru sănătatea vocii e vital să o foloseşti cât mai des. Aşa se explică problemele bătrânilor care socializează mai rar şi vorbesc mai puţin.

4 Cântaţi sub duş. Este una dintre cele mai bune metode de a vă menţine vocea în formă. Aburul cald ajută muşchii laringelui.

5 Nu strigaţi. Ţipatul poate inflama coardele vocale. Au de suferit mai ales profesorii, brokerii la bursă şi telefonistele.

6 Aveţi grijă de dantură. Orice dinte pierdut duce la schimbarea conformaţiei gurii, ceea ce generează probleme de vorbire.

7 Atenţie la poziţia corpului!. Ţinuta este esenţială întrucât un corp „lăsat" duce la modificări esenţiale ale tractului vocal.

8 Lăsaţi-vă de fumat. Fumatul e un dezastru pentru voce. Usucă interiorul laringelui şi blochează coardele vocale, rănite şi de fumul cald tras în piept. În plus, nicotina accentuează refluxul gastric.

9 Odihniţi-vă gâtul. Pe coardele vocale pot apărea răni dacă insistaţi să vorbiţi în perioadele în care tuşiţi sau când aţi făcut laringită.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite