Tromboza venoasă poate duce la infarct

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Totul începe cu un proces de coagulare anormală a sângelui în venele profunde ale piciorului, cu formarea unui trombus (cheag). Acesta se poate, la un moment dat, desprinde de peretele venei şi

Totul începe cu un proces de coagulare anormală a sângelui în venele profunde ale piciorului, cu formarea unui trombus (cheag). Acesta se poate, la un moment dat, desprinde de peretele venei şi poate migra în alte zone ale corpului (plămâni - unde produce trombembolie pulmonară, inimă - unde poate provoca un infarct sau în creier - unde poate provoca o ischemie cerebrală).

Astfel de cheaguri pot să apară şi în cazul călătoriilor îndelungate cu avionul (cu o durată de peste patru ore), când călătorii sunt nevoiţi să stea înghesuiţi, şi sunt cunoscute sub numele de "sindromul clasei economice". Riscul apare imediat după ce pasagerii se ridică în picioare - moment în care cheagul se poate desprinde şi poate porni pe căile sangvine, antrenat de fluxul de sânge, către plămâni, creier sau inimă.

Riscul persistă două luni după călătorie

Riscul este maxim în prima săptămână şi persistă, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), timp de două luni de la încetarea călătoriei! Aceeaşi problemă poate apărea şi în cazul călătoriilor cu trenul, autocarul sau maşina.

De aceea, după o astfel de călătorie, este bine să fie semnalate medicului orice dureri suspecte în regiunea gleznei, gambei sau femurului, dureri în zona toracelui, senzaţii de sufocare, dureri anginoase sau eventuale pierderi temporare de cunoştinţă (leşin).

Apariţia unei TVP este favorizată şi de vârsta de peste 40 de ani, obezitate, contraceptive orale, anumite tratamente hormonale, insuficienţă venoasă cronică, sarcină şi lăuzie, fumat, consum crescut de cofeină sau alcool, intervenţii chirurgicale recente.

Pentru a contracara riscul unei TVP, specialiştii recomandă mişcarea picioarelor la fiecare 5-10 minute, flectarea picioarelor şi a gambelor, rotirea gleznelor, evitarea poziţiei picior peste picior, hidratare suficientă (un litru de lichid la fiecare 4-6 ore), îmbrăcăminte lejeră, fără curele prea strânse, evitarea consumului de alcool. Dacă nu există alte contraindicaţii şi cu acceptul medicului, se pot lua 100 mg de aspirină înaintea zborului.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite