Trei români „atacă“ zăpada în Japonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artistul plastic Bogdan Adrian Lefter, alături de rinocerul sculptat în zăpadă
Artistul plastic Bogdan Adrian Lefter, alături de rinocerul sculptat în zăpadă

O echipă de artişti ar putea reprezenta România la Concursul internaţional de sculptură în zăpadă din Nayoro, în februarie 2011. Sculptorii speră ca lucrarea lor să obţină un premiu important. Pentru a ajunge acolo, ei trebuie însă ajutaţi.

Proiectul propus de Bogdan Adrian Lefter,  Iulia Cărbunaru şi Mihai Zdrancotă pentru Concursul internaţional de sculptură în zăpadă din Nayoro se numeşte „Pandora's Box" („Cutia Pandorei"). „E o temă care mă preocupă de foarte mult timp - din liceu cred că am tatonat ideea aceasta. Am mai realizat o lucrare numită «Speranţa din lemn». Acum, echipa are la dispoziţie un cub de zăpadă de trei metri lungime pe trei metri înălţime şi forma asta mi-a sugerat această temă. Am reluat-o şi am făcut această machetă", spune Bogdan Adrian Lefter.

O lucrare monumentală într-un timp scurt

Competiţia din Japonia, de mare anvergură, este foarte importantă, întrucât cei trei sunt singurii români din concurs. Pentru a putea ajunge acolo, artiştii au nevoie însă de 3.000 de euro, reprezentând valoarea biletelor de avion. Pe numele lui Bogdan Adrian Lefter a fost deja deschis un cont la BCR. Dacă doriţi să donaţi, o puteţi face în contul (IBAN) RO89 RNCB 0318 0249 6963 0001, dar trebuie să menţionaţi „pentru concursul din Nayoro", Japonia.

 „E fantastic la un astfel de festival, pentru că poţi să faci o lucrare monumen­­­tală în timp scurt. Deşi sculpturile în zăpadă au o existenţă efemeră, cei care au ocazia să le vadă pe viu rămân impresionaţi", explică artistul, care speră să obţină un premiu important.

„Snow Rino", o sculptură de succes

Bogdan Adrian Lefter, coordonatorul echipei, mai are şi alte reuşite în palmares. A obţinut premiul al doilea la Festivalul de sculptură în zăpadă din Pontresina, Elveţia, în 2009, cu lucrarea „Snow Rino", realizată în colaborare cu un alt artist, Sergiu Alin Ioana. Lefter a obţinut şi locul întâi la cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Sculptură în nisip din Rorschach, Elveţia, cu lucrarea „Festina Lente".
„Sunt pasionat de sculptură. Am reuşit să sculptez în aproape orice fel de material: ceramică, sticlă, nisip, zăpadă", spune Bogdan Adrian Lefter. Artistul este absolvent al Universităţii de Arte Bucureşti, Facultatea de Arte Decorative şi Design, secţia Ceramică-sticlă-metal, cu specializarea metal.

Cutia Pandorei

Artiştii au trimis deja în Japonia macheta lucrării pe care vor să o realizeze în zăpadă.

s
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite