Trei feluri de mâncare într-o gumă de mestecat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Annasophia Robb, interpreta personajului Violet Beauregarde din „Charlie şi fabrica  de ciocolată“, la un concurs de mestecat gumă, inspirat din film Foto: GULIVER/GETTY
Annasophia Robb, interpreta personajului Violet Beauregarde din „Charlie şi fabrica de ciocolată“, la un concurs de mestecat gumă, inspirat din film Foto: GULIVER/GETTY

Oamenii de ştiinţă britanici susţin că sunt pe cale să inventeze, cu ajutorul nanotehnologiei, guma care dă impresia unei mese complete. Cercetătorii din Marea Britanie vor să transforme în realitate ideea personajului Willy Wonka din cartea „Charlie şi fabrica de ciocolată“, transpusă şi în filmul omonim.

La început, gust de supă de roşii. Urmează aroma fripturii de vită cu garnitură de cartofi copţi. Iar la final: desertul – o tartă de fructe de pădure cu îngheţată. Acestea erau senzaţiile gustative pe care le oferea guma de mestecat din fabrica de ciocolată a lui Willy Wonka. Acum, oamenii de ştiinţă de la Institutul de cercetări din domeniul alimentar din Marea Britanie vor să demonstreze că un astfel de produs poate deveni realitate, notează „The Daily Mail". Şi fără efecte secundare. Cercetătorul Dave Hart consideră că se poate crea, graţie nanotehnologiei, o gumă de mestecat cu mai multe gusturi ce sunt „dezvăluite" pe rând. Practic, cercetătorii intenţionează să realizeze mai multe straturi concentrice, fiecare cu o altă aromă, separate prin pelicule de gelatină lipsite de gust.

Aromele ar urma să fie încapsulate în nanostructuri ce ar elibera ingredientele la contactul cu saliva. În centrul acestei gume ar fi plasat gustul desertului.Ideea lui Dave Hart vine în contextul în care cercetătorii de la Universitatea Harvard, din Statele Unite ale Americii, lucrează la nanostructuri numite coloidosomi ce pot fi folosite pentru a încorpora ingrediente.

Nu dă senzaţia de saţietate

„Preparatul lui Wonka a fost doar un vis pentru milioane de copii din întreaga lume. Numai că tehnologia schimbă modul în care percepem alimentele, iar aceste nanoparticule ar putea fi secretul creării unei gume de mestecat cu trei arome de mâncare", a declarat Dave Hart. El a adăugat că produsul nu va da consumatorului senzaţia de saţietate şi nici nu-i va furniza nutrienţi importanţi. Totuşi, va mai trece un timp până când acest produs va fi fabricat. „Mecanismul există, dar trebuie lucrat în continuare la tehnică şi la arome", a explicat Dave Hart. Cercetătorul speră ca ideea lui să fie o sursă de motivaţie pentru tinerii interesaţi de ştiinţă. Aceştia sunt aşteptaţi să-şi depună proiectele privind noi tehnici sau produse la Competiţia de Inginerie şi Ştiinţă ce va avea loc în Marea Britanie la sfârşitul lunii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite