Traumele lăsate de divorţ nu se vindecă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traumele lăsate de divorţ nu se vindecă
Traumele lăsate de divorţ nu se vindecă

Divorţul lasă răni adânci în sufletele celor implicaţi în proces, traumele de natură psihologică fiind însoţite de probleme de sănătate.

Aşa susţin cercetătorii din Chicago, SUA, care au făcut un studiu în care au analizat 8.652 de persoane cu vârste cuprinse între 51 şi 61 de ani, relevă BBC.

Potrivit specialiştilor, oamenii care au trecut printr-un divorţ sau al căror partener de viaţă a murit au cu 20% mai multe boli cronice decât cei care s-au bucurat în linişte de căsnicie. Printre afecţiunile cel mai des întâlnite se numără cele cardiace, diabetul şi diverse forme de cancer.

De asemenea, aceste persoane au cu 23% mai multe probleme legate de mobilitate. Le vine greu să urce scările sau chiar să parcurgă pe jos distanţe scurte. Situaţia tinde să se îmbunătăţească uşor în cazul celor care se recăsătoresc. Aceştia au cu doar 12% mai multe probleme cauzate de boli cronice şi cu 19% mai multe bătăi de cap generate de lipsa de mobilitate în comparaţie cu cei care au la activ un singur mariaj.

Sociologul Linda Waite de la Universitatea din Chicago a explicat că divorţul şi moartea partenerului pot genera probleme de sănătate din cauza faptului că veniturile scad, iar ca urmare stresul creşte, mai ales dacă la mijloc este şi un copil care trebuie crescut.

Consilierii matrimoniali avertizează că toţi cei căsătoriţi trebuie să facă eforturi pentru a-şi menţine mariajul dacă nu este vorba despre o relaţie „distructivă“.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite