Tratată, insolaţia trece în două zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai expuşi sunt copiii şi bătrânii Insolaţia apare atunci când "sistemul de răcire" al organismului clachează pe fondul căldurii excesive. Expunerea prelungită la soare şi

Cei mai expuşi sunt copiii şi bătrânii

Insolaţia apare atunci când "sistemul de răcire" al organismului clachează pe fondul căldurii excesive. Expunerea prelungită la soare şi deshidratarea favorizează această stare, caracterizată prin febră, dureri de cap, ameţeală, oboseală şi senzaţie de vomă.

Copiii şi persoanele în vârstă sunt cele mai expuse riscului de a suferi de insolaţie, spun specialiştii. Acestui risc i se expun şi supraponderalii care, din cauza excesului de grăsime, au tendinţa de a reţine căldura. Printre factorii care favorizează insolaţia se numără: lipsa activităţii fizice, afecţiunile cardiace, renale şi hepatice, hipertensiunea arterială, medicamentele diuretice, antihistaminice şi sedativele, dar şi unele obiceiuri nocive precum fumatul sau consumul de alcool. Hainele strânse pe corp şi umiditatea ridicată contribuie şi ele la apariţia insolaţiei. Diagnosticul se pune în funcţie de existenţa simptomelor specifice: dureri de cap, slăbiciune, oboseală, lipsa transpiraţiei, piele uscată şi caldă la atingere, febră (temperatura corporală depăşeşte 38,9 grade Celsius), tahicardie (accelerare anormală a bătăilor inimii), crampe musculare, vomă. Medicul va recomanda şi un set de teste care să excludă prezenţa unor probleme de sănătate care se manifestă asemănător insolaţiei: infarct, infecţie, intoxicaţie cu cocaină, aritmii (tulburare în activitatea inimii, care se manifestă prin contracţii neregulate ale muşchiului cardiac).

Lichidele reci şi dulci, măsură de prim ajutor

În ceea ce priveşte tratamentul, insolaţia devine o problemă atunci când persoana are transpiraţii reci, care nu trec nici după administrarea de aspirină, palpitaţii, stări de vomă, pe fondul alterării stării generale de sănătate. Strategiile de tratament depind de severitatea simptomelor, iar recuperarea depinde în mare măsură de eficienţa tratamentului. Dacă acesta este administrat corect, insolaţia trece într-o zi sau două. Ca măsură de prim ajutor, înainte de a merge la medic, este bine să vă retrageţi într-un loc răcoros şi să beţi lichide reci care conţin zahăr şi sare, pentru rehidratarea organismului. Ceaiul din flori de romaniţă este recunoscut pentru proprietăţile sale de ameliorare a simptomelor insolaţiei. Renunţaţi la îmbrăcămintea strânsă pe corp.

Metode de prevenire

Beţi multe lichide (cel puţin opt pahare pe zi)

Evitaţi băuturile alcoolice şi cofeina (acestea sunt diuretice şi deshidratează organismul)

Evitaţi expunerea excesivă la soare, mai ales între orele 10.00 şi 18.00

Protejaţi-vă de razele ultraviolete purtând haine deschise la culoare şi accesorii care să vă acopere capul, faţa, gâtul şi urechile.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite