Transfuziile de sânge fac mai mult rău decât bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atunci când este stocat, sângele îşi pierde, în minutele care urmează recoltării, un component-cheie - oxidul nitric, au explicat cercetătorii americani citaţi de AFP. Oxidul nitric

Atunci când este stocat, sângele îşi pierde, în minutele care urmează recoltării, un component-cheie - oxidul nitric, au explicat cercetătorii americani citaţi de AFP.

Oxidul nitric facilitează transferul de oxigen din celulele globulelor roşii, din sânge în ţesuturi. Însă acest component începe să se piardă în primele trei ore care preced momentul recoltării, arată un studiu al Centrului medical al Universităţii Duke.

Mai multe studii recente au indicat că pacienţii care beneficiază de transfuzii de sânge au mai multe şanse să aibă probleme cardiace şi chiar să moară. "Oxidul nitric are ca funcţie dilatarea vaselor sangvine, permiţând globulelor roşii să treacă şi să livreze oxigenul.

Dacă vasele de sânge nu se dilată, celulele se întorc de unde au plecat, iar ţesuturile nu sunt oxigenate. Rezultatul poate fi un atac cardiac, sau chiar moartea", a explicat Jonathan Stamler, profesor de medicină cardiovasculară şi pulmonară la Universitatea Duke.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite