Trăim într-o realitate paralelă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trăim într-o  realitate paralelă
Trăim într-o realitate paralelă

Duminica trecută. Dimineaţă. Ne trezim la ora 7, ca să avem timp de toate cele până la ora 9, când începe cursul de naştere.

Ne uităm la telefonul inteligent al lui Florian, care arată ora 8. „Aoleu! Trebuie să ne grăbim!“ Mă uit şi la ceasul meu - arată ora 7. Hmmm… deschidem un computer - ora 8.

Ce se întâmplă? Şi ne prindem că, probabil, s-a trecut la ora de vară în Brazilia şi la cea de iarnă în Europa şi că noi mai avem doar o oră la dispoziţie să mâncăm şi să ne primenim pentru curs.

La 9 fără câteva minute, după ora cea nouă, ajungem la curs. Pustiu. Ne ducem la restaurant. Lumea abia se aşază tacticoasă la masă, pentru micul dejun. „Pai nu veniţi la curs?“ „Ba da, de la 9.“ Şi nu e 9? Că s-a schimbat ora“, anunţăm noi mândri de cât de bine informaţi suntem. Râsete.

„S-o fi schimbat, dar nu în Bahia. În Bahia nu se schimbă ora niciodată.“Şi ni se explică faptul că au încercat odată şi în Bahia să schimbe ora, dar n-a mers: aici niciun om nu poartă ceas şi oricum ora este o chestiune care nu interesează de fapt pe nimeni.

Singurele care fac o schimbare sunt instituţiile publice, care îşi modifică programul de lucru: funcţionarii nu mai muncesc după programul 8-12, ci 7-11. Viaţă grea tare! Şi, în plus, aici vremea este la fel tot anul, soarele apune şi răsare la fel. Ce rost are să se schimbe ora?

Eu ridic din umeri: „Ok. Deci am o oră la dispoziţie să stau pe bancă, lângă ocean, şi să respir.“ Florian protestează: „Cum, băi nene, se schimbă ora în toată lumea şi numai Bahia e mai brează?“ Se pare că da.

Încă un motiv să credem că trăim aici într-o realitate paralelă. O realitate în care e mereu vară, oamenii sunt mereu veseli, iar Oceanul este întotdeauna cald şi primitor. Şi nimănui nu-i pasă de cum trece timpul…

* Alte poveşti din Brazilia puteţi citi şi pe blogul Laurei şi al lui Florian Câmpean, viataprinbalonulroz.blogspot.com.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite