VIDEO Topul celor mai reclamate domenii
0Românii sunt nemulţumiţi de serviciile de telefonie şi de cele de furnizare a energiei termice, potrivit statisticii Protecţiei Consumatorului. Furia împotriva creditelor bancare s-a domolit în 2011 faţă de anul trecut. Numărul petiţiilor a scăzut de cinci ori.
Românii îşi cunosc din ce în ce mai bine drepturile de consumator şi reclamă tot mai des produsele şi serviciile proaste. Aceasta ar fi explicaţia pentru care numărul sesizărilor a crescut de la un an la altul, susţine preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Constantin Cerbulescu.
Sesizările vizează însă mai mult serviciile, decât produsele în sine, iar explicaţia ar fi, susţine secretarul de stat, „că serviciul este mai scump decât un produs pe care îl foloseşte zilnic şi se loveşte mai des de el. Consumatorul român se gândeşte că pentru un abonament de telefonie sau de cablu merită să facă o reclamaţie, pe când, pentru o cutie de lapte, nu". Iată care sunt primele 10 domenii cele mai reclamate în primele cinci luni ale acestui an:
- Reţelele de telefonie fixă şi mobilă. Consumatorii se plâng zilnic de lipsa semnalului, facturările eronate, nerespectarea ofertei promoţionale din pliante şi modificarea tarifelor la abonamente fără a fi înştiinţaţi.
- Servicii furnizare energie termică. Cele mai dese reclamaţii se referă la întreruperea furnizării de căldură şi apă caldă fără ca locatarii să fie anunţaţi, la întârzierea alimentării cu energie termică când vine anotimpul rece şi la temperatura scăzută a agentului termic.
- Televiziune prin cablu şi satelit. Nemulţumirile sunt legate de întreruperea conexiunii, emiterea de somaţii de plată după rezilierea contractului, reducerea numărului de canale, nerespectarea ofertei promoţionale din pliant.
- Servicii furnizare de energie electrică. Plângerile se referă la oprirea alimentării cu energie fără anunţarea clienţilor şi defectarea aparatelor electrocasnice din această cauză, lipsa răspunsurilor la sesizările făcute telefonic şi pe email.
- Contracte la servicii de telefonie. Introducerea de servicii nedorite de consumator (cum ar fi telefonie fixă pe lângă cea mobilă), nerespectarea clauzelor contractuale sau enunţarea lor neclară, prelungirea contractului fără acordul clientului sunt primele reclamaţii la această categorie.
- Servicii furnizare internet. Sunt reclamate lipsa semnalului sau viteza scăzută a internetului, întreruperea neanunţată a legăturii, impunerea unei taxe la rezilierea contractului, întârzierea refacerii conexiunii.
- Servicii furnizare gaze naturale. Petiţiile se referă la întârzierea racordării la reţea şi la scăderea presiunii gazelor, fără anunţarea prealabilă a clienţilor.
- Credite bancare. Cele mai frecvente reclamaţii vizează clauzele abuzive din contractele cu băncile.
- Produse electronice şi electrocasnice. În afara cumpărării de aparate defecte, clienţii sesizează neînlocuirea lor sau întârzierea acestui drept, nerespectarea termenului de garanţie.
- Terminale (telefoane) mobile. Consumatorii se plâng de telefoane ale căror baterii se descarcă prea repede după achiziţie, neînlocuirea rapidă a celor defecte, termene de garanţie nerespectate.
