Tone de deşeuri „transformate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Componentele rezultate din dezmembrarea aparatelor electronice vechi sunt reciclate la Buzău şi exportate pentru că noi nu le putem folosi. Cel mai mare reciclator de deşeuri electrice şi electronice din România, GreenWEEE International Buzău, prelucrează aparatura colectată în campania „Marea Debarasare“.

Un grup de taiwanezi le dă clasă românilor în materie de reciclare. Ei au investit 10 milioane de euro ­într-o fabrică de dezmembrare a produselor electronice care ­este deja lider de piaţă în România şi tinde să se extindă.

Taiwanezii au ales ţara noastră pentru că aici se „consumă" un volum foarte mare de aparatură electronică, iar de cea veche nu se ocupă nimeni, spune Corina Ursache, purtătorul de cuvânt al companiei GreenWEEE ­International.

„În Taiwan, o ţară de ­altfel mică, sunt zeci de asemenea companii. În România erau, până acum, doar încercări timide", spune ­Corina Ursache.

Dorinţa de extindere a afacerii a fost amplificată şi de faptul că în România a început să funcţioneze, cu sprijinul Ministerului Mediului şi al administraţiilor locale, un program destul de coerent de colectare a deşeurilor electronice.

Zona Galaţi, „campioană" la colectare

Ultima acţiune de acest gen a fost organizată la sfârşitul lunii iunie şi s-a derulat în 25 de judeţe, pe 74 de trasee din mediul urban şi rural. A rezultat o cantitate de 256 de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice.

Din Regiunea 2 Galaţi ­s-au colectat cele mai mari cantităţi de aparatură ieşită din uz - peste 90 de tone, din Regiunea 3 Piteşti, aproximativ 50 de tone, din Regiunea 6 Cluj-Napoca, 27 de tone, iar din Regiunea 4 ­Ilfov, care include şi Capitala, doar 25 de tone.

Aproximativ 150 de tone de deşeuri electrice şi electronice colectate la ultima campanie „Marea Debarasare" au ajuns în depozitele societăţii buzoiene GreenWEEE International, pentru dezasamblare şi reciclare.

De anul viitor, firma buzoiană va avea linii şi pentru reciclarea lămpilor de iluminat economice, a tuburilor fluorescente şi a bateriilor electrice, care deocamdată ajung la reciclatori din Germania. GreenWEEE International a fost înfiinţată în aprilie 2009.

Componentele merg la export

Produsele reciclate ajung la fabrici specializate din vestul Europei deoarece în România nu există firme care să poată reutiliza componentele de electronice. Prin reciclare, costurile de producţie se reduc la 50% şi chiar mai mult.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite