Tocurile înalte deformează picioarele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obiceiul de a purta zilnic pantofi cu tocuri înalte poate duce la schimbări ale musculaturii şi tendoanelor piciorului, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici.

Fibrele din muşchii gambei se scurtează, iar tendonul lui Ahile, care leagă muşchii gambei de călcâi, se îngroaşă şi se rigidizează. Iar dacă această combinaţie nu pune probleme femeilor atunci când sunt pe tocuri, în momentul în care renunţă la ele, apare durerea pentru că atât muşchii cât şi tendonul sunt întinşi mai mult decât de obicei.

„Într-un fel, întregul sistem s-a adaptat la această nouă poziţie", explică cercetătorul Marco Narici de la Manchester Metropolitan University din Marea Britanie, citat de LiveScience. „Când sunt pe tocuri, muşchii se simt mai confortabil."

Studiul a fost realizat pe 11 femei cu vârsta medie de 43 de ani care au purtat pantofi cu toc cui, înalt de cel puţin cinci centimetri, cinci zile pe săptămână, timp de cel puţin doi ani. În cercetare au fost incluse şi nouă femei ­care nu purtau tocuri cu regularitate. Cercetătorii au măsurat, cu ajutorul rezonanţei magnetice şi ultrasunetelor, muşchii gambelor şi tendoanele şi au constatat că muşchii erau cu 13% mai scurţi în cazul femeilor care purtau mereu tocuri, iar tendoanele, mai rigide.

Dar asta nu înseamnă că femeile ar trebui să renunţe la tocuri. Cercetătorul Narici le recomandă însă să facă exerciţii de stretching după o zi de stat pe tocuri, pentru a preveni deformarea muşchilor.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite