Toaleta de aur şi marmură din China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toaleta de aur şi marmură din China
Toaleta de aur şi marmură din China

Chinezii, renumiţi pentru unele dintre cele mai insalubre closete din lume, au deschis o baie publică de şase stele. Pavilionul a costat peste 775.000 de euro şi a fost construit ca parte a grandiosului eveniment ce marchează 60 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze.

Chiar dacă se spune că în China există poate cele mai murdare closete din lume, noua toaletă publică deschisă în parcul naţional Royal Nanyue, regiunea Panyu, poate spăla reputaţia ţării, scrie agenţia REX. 

Citiţi şi:


În timp ce majoritatea oamenilor nici măcar nu s-ar gândi că inaugurarea unui asemenea stabiliment ar merita să fie sărbătorită, evenimentul de deschidere a toaletei „Shunxin Ge“ a făcut senzaţie. La urma urmei, vorbim despre o ţară în care frecventarea unei toalete publice te poate impresiona în mod normal doar prin mirosuri dărâmătoare şi prin wc-urile turceşti: nişte găuri deasupra cărora trebuie să stai ghemuit pentru a-ţi satisface nevoile fiziologice.

Closetele clasice chinezeşti sunt tolerate de localnici, dar le pot provoca adevărate şocuri turiştilor străini răsfăţaţi, obişnuiţi cu mirosul de odorizant, cu hârtia igienică moale, într-un cuvânt cu toalete normale.

Luxul împăraţilor

Cu toate acestea, vizitatorii de toate naţionalităţile ale grădinilor din Panyu pot să se bucure acum de un „tron“ pe cinste, înconjuraţi de luxul de care altădată se bucurau doar împăraţii Chinei.

Decorat cu foiţe de aur, „Shunxin Ge“, nume care se poate traduce ca „Palatul confortului“, a fost construit ca parte a grandiosului eveniment ce marchează aniversarea a  60 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze. Pavilionul ce a costat 8 milioane de yuani chinezeşti (775.000 de euro) are o suprafaţă de 250 de metri pătraţi, fiind o replică la scara 2,5:1 a Palatului Qinian din Templul Cerului din Beijing.

Pavilionul în stil imperial a fost ridicat folosindu-se granit şi lespezi de Terrazzo, iar în poleiala frunzelor de pe uşi, ferestre, de pe acoperiş şi de pe pereţii exteriori a intrat un kilogram de aur pur. Tavanul interior este placat cu jad.

Zidurile exterioare sunt decorate cu 18 fresce tradiţionale ce prezintă scene din literatura clasică chineză.

Un WC de şase stele


„Toaletele chinezeşti au o reputaţie proastă şi, pentru a schimba această percepţie, am găsit că e necesară ridicarea acestui stabiliment care ne va schimba imaginea atât în ochii chinezilor, cât şi în faţa străinilor“, a declarat un purtător de cuvânt al parcului la inaugurarea luxosului pavilion.

image

Pe pereţii exteriori ai pavilionului sunt 18 fresce inspirate din literatura tradiţională chineză  Foto: Rex

Până acum, baia strălucitoare pare să-şi fi atins scopul. Unul dintre cei care au folosit-o a afirmat că experienţa „toaletei de şase stele“ a fost ca o călătorie în Occident. Altul a declarat că numai pentru a beneficia de un asemenea „tratament regesc“ a şofat peste 50 de kilometri şi nu a fost dezamăgit: „Este cea mai confortabilă toaletă dintre cele pe care le-am folosit până acum“.

O doamnă a spus că atunci când foloseşti toaleta Shunxin Ge „pare că ai fost binecuvântat cu norocul pe care doar aurul ţi-l poate da“. Iar suprafeţele curate ale pardoselilor şi lavoarelor din pavilion reprezintă cu adevărat o binecuvântare pentru o ţară cu o notorietate atât de proastă a toaletelor.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite