Tinerii educaţi şi bogaţi, candidaţi la căsnicie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiar dacă numărul  de mariaje scade, familia este încă importantă
Chiar dacă numărul de mariaje scade, familia este încă importantă

Un studiu american arată că, deşi a scăzut în rândul tuturor categoriilor sociale, mariajul rămâne o normă pentru adulţii educaţi şi cu un venit bun. Tinerii se gândesc la situaţia lor economică înainte de a hotărî dacă să se căsătorească sau nu. Iar cei mai mulţi nu trec testul venitului.

Numărul tot mai mic de căsătorii este în strânsă legătură cu scăderea veniturilor, scrie publicaţia „The Huffington Post", care citează un studiu naţional realizat de Pew Research Center în colaborare cu revista „TIME" şi completat de analize demografice şi economice ale Biroului American de Recensământ.

Studiul arată, de asemenea, că americanii acceptă, dar sunt şi îngrijoraţi cu privire la tendinţele de transformare din ultimii 50 de ani, care au dus la un declin puternic al căsătoriilor şi la o creştere a noilor forme de familie, de la cele cu un sigur părinte la familii recompuse.

Studiul mai arată că patru din zece americani consideră căsătoria demodată. Totuşi, chiar dacă numărul de mariaje scade, familia - în toate formele sale - este încă importantă.

1 Declin în funcţie de educaţie. Aproximativ jumătate (52%) dintre adulţii americani erau căsătoriţi în 2008, faţă de 1960, când şapte din zece (72%) făcuseră acest pas. Diferenţele s-au produs în termeni de educaţie. În 2008, a existat o diferenţă de 16 puncte procentuale între cei care absolviseră facultatea (64%) şi cei care absolviseră sau nu liceul (48%).

În 1960, aceste diferenţe erau de doar patru puncte. Chiar şi cei care au sau nu diplomă de liceu spun că intenţionează să se căsătorească, dar pun un accent mai mare pe stabilitatea financiară decât cei care au absolvit facultatea.

2 Devine căsătoria demodată? Aproape patru din zece americani (39%) cred că da. În 1978, când revista „TIME" a mai căutat răspunsul la această întrebare, doar 28% au fost de acord. În ciuda acestui fapt, americanii sunt optimişti în ceea ce priveşte viitorul familiei (67%).

3 Un public ambivalent. Răspunsurile publicului în ceea ce priveşte schimbarea normelor şi a noilor forme de familie indică acceptare, dar şi îngrijorare. Şapte din zece persoane spun că tendinţa ca tot mai multe mame să-şi crească singure copiii este un lucru negativ pentru societate (69%). Doar o minoritate spune însă că este negativ ca partenerii să locuiască împreună înainte de căsătorie, să aibă copii, chiar dacă sunt doar concubini, ca homosexualii să aibă copii sau ca două persoane de rase diferite să se căsătorească.

4 Diferenţe în funcţie de grup. Toate aceste lucruri depind de cine sunt oamenii şi de modul în care au trăit. Tinerii sunt mai deschişi spre schimbare, la fel cum sunt şi cei mai puţin religioşi comparativ cu americanii foarte religioşi, sau liberalii faţă de conservatori.

5 Importanţa familiei. Scăderea numărului de căsătorii nu a dat însă jos de pe piedestal familia. 76% din americani au spus că familia este foarte importantă pentru ei. Totuşi, majoritatea nu vede căsătoria ca singurul drum către întemeierea familiei. 86 % spun că un singur părinte şi un copil reprezintă o familie, 80% că doi oameni necăsătoriţi care trăiesc împreună şi au un copil sunt o familie şi că un cuplu de gay cu un copil formează, şi ei, o familie. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite