Tinerii din SUA pierd nopţile dând SMS-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Luminile se sting, telefoanele se încing“ - pare să fie noua deviză a puştilor americani, care bat recordul la numărul de mesaje trimise. Când se aşază seara în pat, în loc să doarmă, adolescenţii din SUA se apucă de scris. Un studiu recent arată că aceştia trimit, în medie, 34 de mesaje pe noapte.

„Mă duc în pat şi caut telefonul pentru a scrie cuiva, ascult muzică sau joc ceva înainte de a adormi", spune Christy Ross, o tânără de 18 ani, aflată în primul an de studii la Universitatea din Delaware, SUA. Ea nu merge niciodată la culcare fără să se dezlipească de telefonul mobil.

„De obicei, răspund dacă primesc un mesaj care mă trezeşte în toiul nopţii", adaugă ea. Fata nu este singura care are aceste obiceiuri. Un studiu publicat recent şi realizat de cercetătorii de la Centrul Medical JFK din New Jersey arată că adolescenţii trimit, în medie, 34 de mesaje text pe noapte, numărul total al SMS-urilor ajungând chiar la 3.400 pe lună. De multe ori, mesajele sunt trimise la mai bine de patru ore după ce merg la culcare.

Rezultatele studiului mai arată că tinerii preferă să scrie mesaje decât să petreacă timp cu membrii familiei. De asemenea, cercetări făcute de institutele Nielsen şi Kaiser scot la iveală date îngrijorătoare: adolescenţii consideră că pierderea telefonului mobil este „mai îngrozitoare" decât pierderea unui organ intern.

Cercetarea specialiştilor din New Jersey relevă, tot-odată, că jumătate dintre copiii care nu dorm din cauza diverselor gadgeturi de care sunt pasionaţi prezintă deja schimbări de dispoziţie şi probleme cognitive, stări de anxietate, depresie şi dificultăţi de învăţare.

Probleme colaterale

„SMS-urile şi jocurile online sunt mai nocive decât televizorul, pentru că sunt interactive. Înlăturarea elementelor care distrag atenţia ar duce la mărirea perioadei de somn a copiilor", a declarat Peter Polos, autorul cercetării şi specialist în medicina somnului.

Fetele preferă telefonul, băieţii sunt cu jocurile

Băieţii au tendinţa să navigheze pe internet şi să se joace online când ar trebui să doarmă, în timp ce fetele trimit SMS-uri, arată cercetarea. Mary A. Carskadon, psihiatru la Brown Medical School, a studiat îndeaproape problemele de somn la adolescenţi.

„Este evident că dacă ai telefonul cu tine în pat, performanţele şcolare vor fi afectate. Tinerii simt că trebuie să fie mereu în contact cu prietenii lor, dar se impun o serie de limite întrucât creierul lor este în dezvoltare. Iar părinţii pot interveni", afirmă Carskadon.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite