Timpul trece repede la etaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teoria lui Albert Einstein, conform căreia timpul este un concept relativ, a fost dovedită, scrie „The Daily Mail“. Oamenii de ştiinţă au folosit ceasuri atomice pentru a demonstra că timpul curge mai repede la înălţime, chiar şi pe Pământ.

Einstein, autorul teoriei relativităţii, susţinea că timpul este un concept relativ şi că, cu cât te afli mai sus deasupra nivelului mării, cu atât îmbătrâneşti mai repede.

Conform teoriei acestuia, timpul şi spaţiul nu sunt constante, singura constantă absolută fiind viteza luminii. Asta înseamnă că vremea trece mai încet sau mai repede în funcţie de cât de sus eşti şi cât de repede te deplasezi.

Cercetătorii au demonstrat această ipoteză folosind un ceas atomic extrem de exact, capabil să măsoare timpul cu o precizie de o secundă la circa 3,7 miliarde de ani - adică aproximativ durata scursă de la apariţia vieţii pe Pământ.

James Chin-Wen Chou şi colegii săi de la Institutul Naţional de Standarde şi Tehnologie din Boulder, Colorado (SUA), au folosit în demonstraţie două asemenea ceasuri plasate la o diferenţă de nivel de numai 30 de centimetri.

Diferenţe de miliardimi de secundă

„Aceste ceasuri au relevat efectele atracţiei gravitaţionale, astfel încât, dacă poziţionăm unul dintre ele mai aproape de suprafaţa planetei, această forţă creşte, iar timpul se scurge mai încet decât în cazul altui ceas similar, aflat la o altitudine superioară", a explicat Chou.

Ceasurile atomice se folosesc de vibraţiile unor atomi de aluminiu izolaţi într-un câmp electric. Experimentul a arătat că, la o diferenţă de nivel de 30 de centimetri, persoana poziţionată mai sus îmbătrâneşte mai repede cu 90 de miliardimi de secundă într-un interval de 79 de ani. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite