Terapia prin shopping, bună dacă foloseşti cardul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a evita senzaţia de vinovăţie pe care o au atunci când fac multe cumpărături costisitoare, oamenii preferă să plătească folosind cardul.

Potrivit cercetătorilor americani şi britanici, e mult mai probabil să facem noi achiziţii atunci când suntem demoralizaţi, iar plata cash ne accentuează sentimentul de culpabilitate, notează publicaţia britanică „The Daily Mail". Pentru a-şi demonstra teoria, oamenii de ştiinţă Nathan C. Pettit, de la Universitatea Cornell din New York, SUA, şi Niro Sivanathan, de la Business School din Londra, Marea Britanie, au supus mai mulţi voluntari unui test computerizat.

Fără a lua în considerare rezultatele pe care aceştia le-au obţinut, voluntarii au fost împărţiţi în două grupe: unora li s-a spus că au obţinut un punctaj mic şi că nu sunt inteligenţi, altora - că au avut un punctaj foarte mare. Apoi, persoanele din ambele grupe au fost întrebate cum ar plăti pentru a-şi cumpăra ceva ce-şi doresc. S-a observat că subiecţii din prima categorie - catalogaţi drept demoralizaţi - erau mai dispuşi să utilizeze cardul.

Studiul celor doi oameni de ştiinţă a mai arătat că produsele de lux cresc mai uşor stima de sine a unei persoane. Voluntarii supuşi experimentului care voiau să-şi cumpere jeanşi de marcă erau dispuşi să dea cu 30% mai mulţi bani dacă ar fi avut rezultate proaste la testul computerizat. 60% din ei ar fi utilizat cardul.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite