Tensiunea scade şi fără medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dieta DASH se bazează pe legume şi fructe, regim ce conţine cantitatea optimă de potasiu pentru organism Consumaţi puţină sare, mâncaţi legume, fructe, iaurturi. Acestea sunt doar câteva

Dieta DASH se bazează pe legume şi fructe, regim ce conţine cantitatea optimă de potasiu pentru organism

Consumaţi puţină sare, mâncaţi legume, fructe, iaurturi. Acestea sunt doar câteva dintre sfaturile pe care medicii le oferă hipertensivilor. Un studiu numit DASH (Dietary Approches to Stop Hypertension) a scos la iveală faptul că doar anumite combinaţii din aceste mâncăruri ajută persoanele care suferă de hipertensiune să o menţină în limite normale. Care sunt aceste combinaţii explică specialiştii americani, informaţiile oferite fiind supervizate de dr. Lisa Tartamella, specialist în nutriţie la Yale-New Haven Hospital din Connecticut.

Cercetătorii de la John Hopkins Hospital au testat trei tipuri diferite de strategii dietetice. Studiul a inclus 259 de persoane care aveau tensiune ridicată. Cei incluşi în studiu au fost împărţiţi în trei loturi distincte: unii au urmat o dietă americană tipică, alţii, o dietă bogată în fructe şi legume, dar săracă în grăsimi saturate, iar al treilea lot, un regim bogat în fructe, legume, produse lactate, dar şi cu grăsimi, în cantităţi moderate.

Toate persoanele incluse în studiu au consumat 3.000 de mg de sodiu pe zi, cu 1.000 mai puţin decât se consumă în medie, însă mai mult decât cantitatea recomandată pentru hipertensivi (2.400 mg pe zi). După opt săptămâni, cei care au urmat dieta lactate-fructe-legume aveau cele mai bune rezultate în ceea ce priveşte tensiunea arterială.

Oamenii de ştiinţă cred că efectul este datorat faptului că s-au combinat anumite mâncăruri în acest regim şi nu un anumit produs. Medicii recomandă chiar persoanelor cu hipertensiune moderată să renunţe la medicamente dacă urmează această dietă.

Mai exact, pentru un hipertensiv cu greutate şi înălţime medii, dieteticienii DASH recomandă să mănânce de 7-8 ori pe zi o cantitate mică de cereale, de 4-5 ori legume, tot de atâtea ori fructe, două-trei mese cu lactate care conţin puţine grăsimi (degresate) sau lactate dietetice. În plus, nu trebuie să consumaţi mai mult de două gustări cu peşte, pui sau carne roşie pe zi. Dieta cere, de asemenea, să se consume săptămânal, de 4-5 ori, nuci, seminţe şi cât mai puţine grăsimi şi dulciuri rafinate. "Începeţi prin a adăuga o masă în plus, cu fructe sau legume pe zi", recomandă dr. Lisa Tartamella.

"Cantitatea de carne servită la o masă să nu fie mai mare decât un pachet de cărţi de joc. Dacă sunteţi obişnuiţi să consumaţi carne la fiecare masă, încercaţi s-o înlocuiţi treptat cu preparate vegetariene", explică specialista în nutriţie. Dacă urmaţi o dietă DASH, mâncaţi cât mai variat, pentru a avea în organism cantitatea optimă de potasiu: cartofi, roşii, citrice, carne de ton, banane. Pentru a vedea care sunt exact necesităţile dvs. calorice, este bine să mergeţi la un dietetician.

>> Cantitatea de carne servită la o masă să nu fie mai mare decât un pachet de cărţi de joc Dr. Lisa Tartamella nutriţionist

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite