Tehnologia care te scoate din minţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tehnofobia îi face pe unii oameni să respingă orice aparat bazat pe tehnologii complicate, pentru utilizarea căruia trebuie să piardă zile întregi citind manualul de instrucţiuni. Cei mai mulţi tehnofobi se tem de invenţiile complicate pentru că nu le stăpânesc. Unii au atacuri de panică dacă trebuie să utilizeze un astfel de echipament.

În timp ce unii oameni stau la coadă ore în şir pentru a cumpăra o nouă invenţie, cum s-a întâmplat de curând în SUA cu iPad de la ­Apple, un PC „de buzunar", alţii se tem sau simt o mare neplăcere atunci când trebuie să folosească tehnologii complicate. Conceptul de tehnofobie s-a dezvoltat de-a lungul timpului şi a căpătat grade diferite.

Cel mai mare centru IT din sudul României: Blocul S 200, turnul eminenţelor cenuşii

Şcoală cu predare în format digital

Există persoane care refuză utilizarea unor echipamente tehnice, deşi sunt conştiente că acestea le-ar uşura cu mult munca, persoane neîndemnatice, care preferă lucurile simple, dar şi cele care au reacţii ce pot ajunge la adevărate atacuri de panică în cazul în care sunt nevoite să folosească un computer sau un telefon mobil cu prea multe funcţii. O altă categorie ­este formată din oameni mai în vârstă, pentru care adaptarea la noile tehnologii este şi mai grea.

Nicuşor D. (57 de ani) spune că nu l-au atras niciodată calculatoarele, aşa că nu a învăţat cum să utilizeze unul. Nu neagă că sunt folositoare, dar prefeă să-i lase pe cei mai tineri să profite de avantajele noilor tehnologii. „La serviciu nu lucrez pe calculator, am alţi băieţi, mai tineri, care îmi dau datele, eu le verific, iar ei le introduc din nou. La vârsta asta nu mai vreau să învăţ, cei tineri să lucreze, pe mine nu mă atrage. Nici nu am învăţat la şcoală aşa că... acum e mai dificil. Nu am nici timp, nici dispoziţie să stau să mă uit la ei, ca să învăţ. Prefer să fac alte treburi. Nu mai am nici răbdare", povesteşte el.

Andreea Popa (26 de ani) a primit de ziua ei o cameră foto semi-profesională. Nu o foloseşte însă decât pe modul automat, deşi are fel şi fel de setări, pentru că nu-i place ­„să-şi bată capul cu lucruri prea complicate". A încercat de câteva ori să o seteze manual, dar fotografiile i-au ieşit prost. Andreea spune că, dacă i s-ar fi explicat de la început că este atât de complicată, ar fi preferat o cameră foto „point and shoot" (compactă, creată pentru o singură operaţiune), astfel încât să poată face fotografii în mod automat.

Şi tinerii pot fi tehnofobi

Un studiu realizat în perioada 1992 - 1994 şi publicat în revista „Computers in Human Behaviours" analiza reacţiile unor tineri din primul an de facultate faţă de tehnologiile de ultimă oră de atunci - ­video-casetofoane, cuptoare cu microunde, ATM-uri, jocuri video pe computer, lucrul pe computer la şcoală, dar şi utilizarea acestuia acasă. Dintre cei 3.392 de studenţi care au participat la studiu, 29% au avut un nivel înalt de tehnofobie.

Un alt studiu, realizat anul trecut de compania ­FoneBank, a arătat că două treimi dintre britanici consideră că telefoanele mobile au devenit prea complicate. Astfel, 61% din utilizatorii de celulare cred că acestea au prea multe funcţii care nu le sunt necesare, în comparaţie cu cele de acum zece ani. 43% spuneau că nu folosesc ­MP3-ul, iar 30% că nu le pasă de calitatea camerei foto încorporate. Reprezentanţii FoneBank, companie specializată în reciclare, au spus că studiul demonstrează şi că jumătate dintre utilizatori folosesc telefoanele mobile doar pentru a suna şi a trimite mesaje, în timp ce 39% îşi aleg mobilul având drept criteriu simplitatea utilizării.

Tendinţă spre simplificare

Oricât ar părea de ciudat, tot tehnologia a venit cu soluţia pentru cei care nu se descurcă foarte bine cu noile invenţii. Pentru cei cărora înţelegerea funcţiilor unui calculator va rămâne mereu o necunoscută, britanicii au creat, de exemplu, computerul SimplicITY, care are doar şase funcţii: trimiterea de ­e-mailuri, navigarea pe internet, mesageria instant, salvarea de fotografii şi de înregistrări video şi editarea documentelor.

Mădălin Durcă, Director de Marketing la Fit Distribution, distribuitor de echipamente IT pentru magazinele online PCfun.ro, ElectroFun.ro, 24PC.ro şi shopIT.ro, spune că tendinţa generală este spre simplitate şi simplificare, el dând ca exemplu telefoanele mobile. „Eşti în trafic şi doreşti să cauţi rapid un număr de telefon. Ce model de telefon crezi că te ajută mai mult? Unul cu joy­stick sau unul cu scroll?", întreabă el, convins că tendinţa spre simplificare este una naturală.

„Nimănui nu-i place să petreacă mult timp învăţând cum se foloseşte un aparat. Cei mai mulţi producători urmează această tendinţă pentru că, până la urmă, trebuie valorificată cât mai bine oportunitatea de vânzare a acestor produse", adaugă el.

„Tehnica evoluează şi odată cu aceasta apar produse din ce în ce mai performante (viteză de lucru, rezoluţie, acces la internet, consum redus de energie), deci este foarte posibil ca anul viitor să apară modele mai avansate, dar chiar mai uşor de folosit", spune Durcă.

De când a apărut teama de tehnică?

Termenul de tehnofobie a apărut încă din timpul Revoluţiei Industriale în diferite comunităţi din lume. Unele grupuri chiar s-au împotrivit cu desăvârşire noilor tehnologii pentru a-şi păstra ideologia - în 1675, un grup de ţesători a distrus maşinile care le luaseră locurile de muncă. Abia în perioada romantismului, începând cu ultimele două decenii ale secolului al XVIII-lea, lucrurile s-au mai liniştit. Romanticii credeau în imaginaţie mai presus de raţiune, în organic şi nu în mecanic.

Secolul al XIX-lea, cel al marilor descoperiri, a fost o perioadă şi mai grea pentru cei care urau pur şi simplu tehnologia. După al Doilea Război Mondial însă, teama de tehnologie a început din nou să crească.

Mai multe exemple de idei tehnofobe apar în diferite forme de artă - de la romanul „Frankenstein", al lui Mary Shelley, la filme precum „Metropolis" sau chiar mai recentul „WALL-E", produs de studiourile Pixar, în care oamenii apar ca obezi, docili şi leneşi ca urmare a faptului că roboţii fac totul pentru ei.

Cei în vârstă se adaptează mai greu la noile tehnologii

image

Tehnofobia nu este o boală, ci o tulburare emoţională

Ca orice fobie, teama de tehnologie se manifestă ­printr-o stare de nelinişte şi nesiguranţă atunci când persoana trebuie să utilizeze echipamente tehnice.

„Tehnofobia este determinată de anticiparea catastrofală a unor consecinţe care ar duce la pierderea autocontrolului sau chiar la trăirea iminentă a morţii. Frica este conceptul principal în tehnofobie, dar ea nu este justificată de realitate. În schimb, este determinată de anumite convingeri mentale iraţionale şi poate fi trăită extrem sub forma atacurilor de panică", spune psihoterapeutul Paula Irimia. Aceasta subliniază că tehnofobia nu este o boală, ci o tulburare emoţională. „Persoana aşteaptă să i se întâmple ceva neplăcut - anticipează că i se va face rău, că va muri sau că va deveni dependentă dacă utilizează calculatorul, de exemplu. Fobicul se simte în nesiguranţă în acea situaţie", adaugă psihoterapeutul.

Cum scapi de ea

Potrivit Paulei Irimia, faptul că persoana nu se pricepe la tehnică, că este antitehnică sau că i se pare tehnologia prea complicată nu justifică frica. Fobia, spune ea, are o strânsă legătura cu o convingere eronată că apropierea sau utilizarea ei îi periclitează integritatea psihică (crede că-şi va pierde controlul, viaţa, sau că va înnebuni). Psihoterapeutul spune că, în general, în fobii, există şi cazuri în care, după perioade lungi, chiar ani, fobicul îşi conştientizează temerea. Atunci îşi dă seama că este generată de modul propriu de a gândi şi începe s-o controleze.

„Demersul major în rezolvarea ei rămâne cel psihoterapeutic, bazat pe depistarea schemelor de gândire deformate care susţin fobia şi conştientizarea lor încă din stadiile incipiente. O consecinţă în cazul tehnofobiei este faptul că fobicul ajunge să se confrunte cu o deficienţă în plan socio-profesional, din cauza faptului că are o aversiune faţă de tehnologie, şi viaţa lui se poate complica şi mai mult", explică Paula Irimia, adăugând că tehnofobia nu depinde neapărat de vârstă şi că există soluţii pentru a o depista şi a scăpa mai apoi de ea.

„Se utilizează şi metoda comportamentală: expunerea graduală la tehnologie, însoţită de însuşirea unor tehnici de relaxare bazate pe respiraţie sau imaginaţie, al căror scop este de a controla acest sentiment puternic de frică", spune psihoterapeutul.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite