FOTO Taxiul londonez a rămas fără şofer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Taxi londonez
Taxi londonez

Un sistem de taxiuri care funcţionează complet automat, fără şofer, a fost instalat pe Aeroportul londonez Heathrow. La cerere, pasagerii care se află prin zonă şi au nevoie de un mijloc de transport pot apela la o modalitate ecologică pentru a se deplasa.

În Capitala Marii Britanii s-a introdus recent primul taxi fără şofer din Europa. Acest mijloc de transport se deplasează pe şine speciale şi funcţionează numai pe bază de magneţi şi senzori care direcţionează vehiculul pe ruta optimă, la apăsarea unui buton.

Maşinăria operează pentru început în zona Terminalului 5 al Aeroportului Internaţional Heathrow şi oferă o alternativă la posibilele ambuteiaje din trafic.

Taxiurile automate vor fi folosite şi pentru a conecta aeroportul cu spaţiul de parcare. Tehnologia, care a fost numită „Ultra", a fost dezvoltată de compania britanică ATS şi este deja în faza de testare.

La aeroportul londonez au fost cumpărate 18 astfel de vehicule care să transporte pasagerii şi bagajele în timp-record: între trei şi cinci minute. Se estimează că anual circa 500.000 de pasageri vor folosi sistemul.

Omul din spatele maşinăriei este profesorul Martin Lowson, expert în ingineria de zbor spaţială, cel care a lucrat la racheta Saturn V, utilizată de NASA. El spune că există de ceva vreme ideea de bază a PRT (transport personal rapid), însă ceea ce se întâmplă acum este o premieră la nivel mondial.

„Este ca un taxi automat personal, însă rulează pe un drum special care poate fi mai mic decât un drum normal folosit la trafic", spune el, făcând precizarea că există o reţea de gări disponibile şi în fiecare aşteaptă un vehicul.


 
Avantaje pentru mediu

Martin Lowson este încrezător că efectul acestei invenţii asupra transportului va fi similar cu acela al rachetei în secolul al 19-lea.

„Cred că noul sistem poate transforma oraşele secolului al 21-lea în locuri ecologice, care oferă transport urban prietenos cu mediul, fără trafic  congestionat şi fără emisii toxice", afirmă Lowson.

Deşi automatizare există de ceva timp pe unele metrouri sau vehicule de transport din cadrul aeroporturilor, această invenţie este unul dintre primele proiecte majore care conţine un sistem automat.

Finanţată de Uniunea Europeană, noua tehnologie face parte, alături de alte două proiecte similare dezvoltate la Roma, în Italia, şi la Castellon, în Spania, din „Citymobil", toate dispunând de o finanţare de 40 de milioane de euro. 

"Deschizi uşile, intri şi comanzi taxiului să te ducă unde doreşti."
Martin Lowson
inventator

Taxiul fără şofer
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite