Tatuajul care veghează inima

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii americani au inventat un plasture electronic care poate monitoriza activitatea cardiacă sau undele cerebrale. Dispozitivul care poate urmări bătăile inimii este stilizat, are grosimea unui fir de păr şi poate fi purtat lipit de piele, la fel ca un tatuaj temporar.

„Sistemul electronic epidermic" (EES), cum şi-au numit oamenii de ştiinţă invenţia, constă într-un circuit electric foarte flexibil care se poate îndoi sau întinde fără să-i fie afectate performanţele, scrie „The Independent". Dispozitivul este de mărimea unui timbru poştal, are grosimea unui fir de păr uman şi se ataşează de piele cu ajutorul forţelor electrostatice naturale, fără niciun adeziv.

Plasturele aproape invizibil poate înregistra şi monitoriza activitatea inimii, a muşchilor şi a creierului. Spre deosebire de aparatura medicală convenţională,  foarte voluminoasă, tatuajul electronic este insesizabil de uşor şi are nevoie de o cantitate minimă de energie, putându-se alimenta singur prin lumină solară sau radiaţii electromagnetice. „Credem că este un pas important în domeniul «electronicii portabile»: să realizezi un dispozitiv pe care-l poţi purta practic fără să-l simţi", a declarat profesorul american Todd Coleman de la Universitatea din Illinois, şeful echipei de cercetare.

Teama de Apocalipsă

Foarte important, primele teste au arătat faptul că portul tatuajului electronic nu-şi pierde funcţia, nu irită pielea şi nu dă reacţii adverse. „Este o tehnologie care elimină distanţa dintre electronică şi biologie.

Ţinta noastră a fost aceea de a dezvolta o tehnologie electronică ce se va integra în piele într-un mod care să fie invizibil purtătorului, atât mecanic cât şi fiziologic", a spus şi John Rogers, profesor la aceeaşi universitate din Illinois, SUA, coautor al proiectului.

În momentul în care existenţa lui EES a fost făcută publică, mai multe site-uri au făcut legătura cu semnul fiarei care-şi va găsi locul pe mână sau pe frunte.

Multiple întrebuinţări

Pe lângă monitorizarea activităţii inimii şi a undelor cerebrale, „Sistemul electronic epidermic" (EES) are şi alte întrebuinţări. Lipit în zona gâtului, plasturele electronic modifică vocea pacientului suferind de laringe. De asemenea, cu EES se poate controla de la distanţă un calculator cu comenzi vocale.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite