VIDEO Taranis, avionul de luptă fără pilot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aparatul al cărui prototip a fost realizat de britanici va putea lovi ţinte situate la distanţe uriaşe, chiar pe un alt continent. Noul avion face parte dintr-o etapă de dezvoltare a primului vehicul aerian autonom de luptă fără echipaj şi va intra în teste în 2011.

Un aparat care seamănă izbitor cu o navă spaţială din filmul science-fiction american „Războiul stelelor" - aşa pare să arate viitorul zborurilor fără pilot, scrie cotidianul britanic „The Daily Mail" descriind prototipul prezentat luni de firma de securitate BAE Systems, la Warton, în Lancashire.

Mai citiţi şi:

VIDEO Primul avion solar va zbura 24 de ore fără escală

Avionul Taranis, denumit după zeul celtic al tunetului, are cam aceeaşi dimensiune ca şi un avion de vânătoare Hawk, produs de aceeaşi companie, e „invizibil" pentru radare, poartă echipamente secrete şi ­este pilotat de un sistem autonom dotat cu inteligenţă artificială.

Misiuni de spionaj şi de luptă

Aparatul de zbor prototip va testa posibilitatea dezvoltării primului vehicul aerian autonom de luptă fără echipaj uman (UCAV) şi reprezintă prima etapă în dezvoltarea de avioane capabile să penetreze teritoriul inamicului.

Proiectul total a necesitat o investiţie de 143 de milioane de lire (aproape 172 de milioane de euro), banii provenind în cea mai mare parte de la Ministerul britanic al Apărării. Primele teste cu Taranis sunt programate pentru anul viitor. Lucrările la prototip au început în decembrie 2006.

Aproape nedetectabil de către radarele de la sol, Taranis este proiectat să zboare cu viteze mari şi pe distanţe considerabile, transcontinentale. Avionul ar urma să desfăşoare misiuni de spionaj, supraveghere şi de recunoaştere a teritoriilor ina­mice, folosind senzorii de la bord. Proiectanţii au prevăzut posibilitatea ca pe Taranis să existe şi armament, inclusiv bombe şi rachete. Avionul va putea fi controlat de oriunde din lume prin intermediul sateliţilor de comunicaţii.

Aeronavele de luptă fără echipaj uman (UCAV) sunt folosite deja de mai multe ţări din lume, dar avioanele pot fi utilizate doar în condiţiile în care spaţiul aerian se află sub controlul atacatorului.

Date tehnice

Conform celor mai recente specificaţii tehnice, avionul Taranis are:
-  înălţime: 4 metri
-  dimensiuni: 11,35 x 9,94 m
-  greutate: 9 tone
- tracţiune: 2.939 de kilograme forţă
-  anvergură aripi: 9,1 metri
- autonomie de zbor: intercontinentală.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite