Susan Whitman:„Sunt prietenă cu bărbatul care a primit faţa soţului meu!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Americanca Susan Whitman se întâlneşte deseori cu cel care „poartă“ după o operaţie de transplant nasul, obrajii şi buza superioară prelevate de la soţul ei decedat.James Maki din Boston, un bărbat desfigurat după un accident la metrou, este beneficiarul celui de-al doilea transplant total de faţă efectuat în SUA.

Când soţul lui Susan Whitman a murit în aprilie, în urma unui atac cerebral, femeia a luat dificila decizie de a-i dona nu doar organele interne, ci şi faţa.

Deşi pare greu de crezut, Susan s-a împrietenit cu beneficiarul transplantului de faţă, James Maki (59 de ani), din Boston (SUA), care a fost desfigurat după ce a căzut pe şinele electrice de la metrou,în urmă cu patru ani.

Susan se află acum în situaţia inedită de a vedea cu regularitate chipul soţului ei decedat, purtat însă de altcineva, scrie cotidianul britanic „The Daily Mail“.

ŞI-A DORIT SĂ-I FIE DONATE ORGANELE

Soţul lui Susan, Joseph Helfgot (60 de ani), a dorit dintotdeauna ca organele lui să fie donate, în cazul în care nu va supravieţui transplantului de inimă îndelung aşteptat.

După moartea lui,doctorii au întrebat-o pe Susan dacă nu este de acord ca,împreună cu alte organe interne,să-i fie prelevate şi cele are formează ansamblul feţei.

Femeia s-a consultat cu familia şi a decis ca faţa lui Joseph să-i fie donată lui James Maki, un veteran de război, al cărui chip a fost grav ars pe şinele de metrou din Boston. În acest incident lui James i-au fost afectate nasul, obrajii, buza superioară şi cerul gurii, dar şi structura osoasă şi reţeaua de muşchi şi nervi din zona feţei.

La doar şase săptămâni după operaţie, Susan Whitman l-a întâlnit pe cel despre care ştia deja că poartă faţa soţului ei. Asta nu înseamnă că femeia revedea chiar chipul soţului trecut în nefiinţă:

„E aproape imposibil să-ţi dai seama că o anumită persoană a primit faţa alteia, nu seamănă cu donatorul. În nasul lui James cu greu l-ai putea totuşi recunoaşte pe cel al lui Joseph, poate şi din cauză că soţul meu avea un nas evreiesc, coroiat”.

O UŞURARE PENTRU CEI APROPIAŢI

image

Într-o fotografie făcută în Brooklin, în 2004,Susan şi Joseph arătau ca un cuplu fericit şi împlinit



Susan spune că, donând ansamblul organelor feţei soţului ei, a reuşit să treacă peste durerea pe care i-a pricinuit-o moartea acestuia. În plus, femeia crede că astfel soţul ei trăieşte încă. „Într-un fel, prin acest transplant, Joseph este încă aici. Donarea organelor este cel mai rapid mod de a trece peste durerea pe careţi-o aduce moartea cuivadrag”, mai spune Susan.

Joseph şi-a dorit dintotdeauna să fie în miezul evenimentelor,spun apropiaţii săi. A reuşit şi după moarte să rămână în centrul atenţiei prin calitatea lui de donator pentru al doilea transplant total de faţă realizat vreodată în SUA.

Operaţii parţiale şi totale

Franţuzoaica Isabelle Dinoire a fost prima persoană din lume care a beneficiat de un transplant facial parţial, în noiembrie 2005, după ce, în primăvara aceluiaşi an, câinele familiei a desfigurat-o în timp ce dormea.

Transplantul total de faţă a fost aprobat pentru prima dată la nivel experimental, pe cadavre la o clinică din Cleveland (Ohio - SUA), dar prima intervenţie de acest gen a avut loc tot în Europa: în martie 2008,când francezul Pascal Coler (30 de ani), desfigurat de o tumoare facială, a fost operat cu succes.

Clinica din Cleveland a devenit prima din SUA unde a fost realizat acest tip de operaţie, în decembrie 2008: americanca Connie Culp a primit prin transplant şi oasele feţei, vasele de sânge şi nervii aferenţi.Operaţii parţiale şi totale

„Orice faţă ar fi fost mai bună decât niciuna"

image

James Maki, beneficiarul transplantului de faţă


Timp de patru ani, James Maki nu a putut să ducă o viaţă normală. S-a luptat să mănânce sau să vorbească şi i-a fost aproape imposibil să-şi părăsească locuinţa.

„Până la realizarea transplantului, viaţa mea era cumplită. Am ştiut că doar chirurgia plastică ar putea reprezenta o şansă pentru mine. Orice faţă ar fi fost mai bună decât niciuna“, a povestit James pentru revista Closer.

TREI LUNI PE LISTA DE AŞTEPTARE

După ce a luat decizia de a face un transplant de faţă, James a fost pus timp de trei luni pe lista de aşteptare, până la apariţia unui donator cu care să aibă o compatibilitate cât mai bună a pigmentului pielii.

Prin operaţie, nasul, buza, pielea, muşchii şi nervii afectaţi după accident i-au fost înlocuiţi cu cei ai lui Joseph Helfgot. O echipă de 35 de medici a realizat intervenţia care a durat 17 ore. La doar patru zile după operaţie un alt James, de această dată unul foarte încântat de cum arăta, vorbea despre succesul repurtatde medici.

„Nasul de acum arată aproape la fel ca nasul meu original”, a spus el.Evoluţia post operatorie a lui James i-a impresionat pe specialişti, dar aceştia au declarat că pacientul va trebui să ia toată viaţa o serie de medicamente care îl vor ajuta să prevină respingerea grefei.

James Maki este al doilea beneficiar al unui transplant total de faţă realizat în SUA şi al treilea înregistrat la nivel mondial. Bărbatul a declarat în mai multe rânduri după operaţie că va rămâne pe veci recunoscător cuplului generos care i-a dat o nouă şansă în viaţă.

image

Până la realizarea transplantului, viaţa mea era imposibilă.Am ştiut că doar chirurgia plastică ar putea reprezenta o şansă pentru mine.

image


James Maki
al doilea beneficiar al unui
transplant de faţă în SUA

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite