Surori gemene despărţite de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-au născut în aceeaşi zi, şi-au petrecut împreună viaţa şi tot laolaltă au intrat în cea mai cumplită bătălie cu o boală incurabilă. Gemenele Judith Brownhill şi Heather Mole din Marea Britanie au cancer la sân, dar numai una dintre ele a intrat în remisie.

Britanicele în vârstă de 54 de ani au fost diagnosticate cu aceeaşi formă de cancer, la distanţă de două luni una de cealaltă. Au început tratamentul aproape simultan, sub îndrumarea aceluiaşi medic. Dar de aici, drumurile li se despart tragic: Judith a intrat în remisie, Heather este în fază terminală.

Totuşi, cele două surori sunt hotărâte să-şi folosească timpul rămas împreună cât mai bine. Heather, care a lucrat ca asistentă, dar s-a pensionat acum, povesteşte că a fost uşurată când a aflat că sora ei a intrat în remisie. Pentru că astfel va putea să aibă grijă de singurul ei fiu, Robert Pullan, în vârstă de 30 de ani.

„Am primit o veste minunată când mi-a spus că este bine, deşi am ştiut că îi va fi greu să mă anunţe", spune Heather Mole. „Este ciudat, dar simt o uşurare mai mult decât orice altceva, pentru că ştiu că va avea grijă de fiul meu când n-o să mai fiu."

Ambele au mai avut cancer

Cele două au fost întotdeauna foarte apropiate, dar spun că lupta disperată pentru viaţă le-a întărit şi mai mult relaţia. Ambele câştigaseră deja o bătălie cu cancerul la sân - Heather, cu 20 de ani în urmă, iar Judith, cu un deceniu în urmă.

Judith şi-a dat seama că ceva nu este în regulă în urmă cu doi ani, pe când era în vacanţă în Insulele Bermude. Când s-a întors acasă, s-a dus la medicul de familie, iar testele au confirmat că avea, din nou, cancer la sân. Diag­nosticul a convins-o şi pe sora ei geamănă să meargă la consultaţie şi doar două săptămâni mai târziu a aflat că şi la ea cancerul recidivase. Din păcate, boala lui Heather era într-un stadiu mai avansat, se extinsese deja la ficat.

Judith a făcut o doză agresivă de chimioterapie şi radioterapie, în paralel cu medicaţia orală. De curând, medicul a anunţat-o că este în remisie, dar, pentru ea, vestea a fost „dulce-amară".

„Fiind gemene identice, am făcut totul împreună. Am avut aceleaşi boli ale copilăriei, aşa că, într-un fel, nu mă surprinde că ambele avem acelaşi cancer", explică Judith Brownhill.

„Ar fi trebuit să sar în sus de bucurie când am terminat tratamentul şi am aflat că şi-a făcut efectul. În schimb, plângeam la gândul că-mi voi pierde sora. Este cea mai cumplită lovitură pe care o poţi primi. Dar când văd că Heather se bucură atât de mult pentru mine, îmi doresc să trăiesc fiecare moment pentru ea."

În familia surorilor există un istoric de cancer la sân. Mama lor, Sheila Pendlebury, de 81 de ani, s-a îmbolnăvit în urmă cu 13 ani, iar mătuşa lor, când avea 37 de ani. Ambele sunt încă în viaţă.„Simţim cazul nostru ca pe unul la milion. Avem ghinion, dar gândim filosofic - am avut 20 de ani buni şi mi-am văzut fiul ajuns la maturitate", spune Heather.

„Într-un fel, faptul că Judith s-a îmbolnăvit pentru a doua oară de cancer mi-a prelungit viaţa, pentru că ea m-a convins să merg la control. A fost o veste teribilă, dar sunt recunoscătoare că măcar una dintre noi a învins."

Un caz unic

Ambele surori merg la tratament la un centru din Manchester. Cazul lor este extrem de rar, spune medicul lor, Sacha Howell. Potrivit doctorului, cancerul apare la gemenii identici doar în cazuri extreme în absenţa unei predispoziţii genetice, ca în cazul celor două surori.

"Faptul că Judith s-a îmbolnăvit pentru a doua oară de cancer mi-a prelungit viaţa. A fost o veste teribilă, dar sunt recunoscătoare că măcar una dintre noi a învins."
Heather Mole

"Când văd că Heather se bucură pentru mine îmi doresc să trăiesc fiecare moment pentru ea."
Judith Brownhill

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite