VIDEO Supremaţia numărului pi, aproape de sfârşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dintotdeauna a fost considerat cel mai important număr din lume, însă acum mai mulţi matematicieni din întreaga lume sugerează că vremea lui pi a trecut.

Experţii pretind că numărul pi, constantă matematică a cărei valoare este raportul dintre circumferinţa şi diametrul oricărui cerc într-un spaţiu euclidian, este greşit şi că ar trebui înlocuit cu o altă valoare, denumită tau, scrie cotidianul britanic „The Daily Mail". Matematicienii au afirmat că deşi valoarea lui pi, 3,14159265, este corect calculată, aceasta nu ar trebui să fie asociată cu proprietăţile unui cerc. De asemenea, ei doresc ca manualele şcolare să fie rescrise incluzând valoarea tau, care este egală cu dublul lui pi, adică aproximativ 6,28 şi au declarat ziua de 28 iunie (luna 6, ziua 28) - „Ziua lui tau", respectând algoritmul după care s-a stabilit şi „Ziua lui pi" (3,14), marcată la data de 14 martie (luna 3, ziua 14).

Tau este mai potrivit

Kevin Houston, de la Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii din Leeds (Anglia), a declarat pentru „New York Times" că cel mai potrivit număr pentru asocierea cu un cerc este tau. „În toţi aceşti ani, când ne-am gândit la pi, ne-am gândit la un număr greşit. Pi nu este cel mai potrivit număr pe care să-l asociem cu un cerc. Numărul corect este egal cu dublul lui pi, adică tau", a spus matematicianul. El a subliniat faptul că numărul a fost considerat mult timp ca fiind esenţial pentru formulele matematice şi pentru ecuaţiile folosite în stiinţă şi în inginerie. „Dacă s-ar preda tau din momentul în care copiii încep să studieze matematica, şi l-ar însuşi imediat pentru ca e mai potrivit", a completat profesorul Huston. 

Experţii spun că din moment ce atât de multe formule cer folosirea dublului lui pi, care este tau, cel din urmă ar trebui să devină constanta principală într-un cerc. „Ar fi mult mai uşor să folosim tau în loc de pi. Cercul ar însemna tau înmulţit cu raza, iar un semicerc, jumătate de tau înmulţit cu raza. Nu mai e nevoie de atâtea calcule", a mai spus Kevin Houston.

Ce este pi

Pi vine de la prima literă grecească a cuvântului „perimetru", în greacă, şi a fost pomenit pentru prima oară în 1706 de matematicianul William Jones. Se crede că atât egiptenii, cât şi babilonienii cunoşteau o valoare a numărului pi.

6,28 este valoarea numărului tau, succesorul lui pi în ecuaţiile matematice.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite