Suntem bombardaţi zilnic de foarte multe informaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Televizorul, e-mailul şi presa ne oferă zi de zi o cantitate de date echivalentă cu cea conţinută de 174 de ziare având aproximativ 80 de pagini, arată un studiu realizat de oamenii de ştiinţă americani. Cercetătorii au calculat cantitatea de informaţii transmisă în fiecare an: două mii de cvintilioane de megabiţi sau, mai exact, un doi urmat de 21 de zerouri.

Studiul cercetătorilor de la Universitatea din Carolina de Sud, SUA, a arătat că bibliotecile, computerele, colecţiile de DVD-uri şi ziarele stochează o uimitoare cantitate de informaţii - 295 de cvintilioane de megabiţi (295 urmat de 18 zerouri). Potrivit cotidianului „The Daily Mail", dacă toată această informaţie ar fi păstrată pe CD-uri, teancul ar ajunge până la Lună. Profesorul Martin Hilbert, coordonatorul studiului, ştie că aceste cifre sunt greu de înţeles pentru că sunt foarte mari, dar spune că natura este şi mai mare. Cele 295 de cvintilioane de megabiţi de informaţie din toată lumea reprezintă mai puţin de 1% din informaţia stocată în ADN-ul unei singure persoane, spune acesta.

„Deşi aceste numere sunt impresionante, sunt tot minuscule în comparaţie cu magnitudinea la care natura manevrează informaţia. Comparativ cu natura, suntem doar nişte umili ucenici. Cu toate acestea, în timp ce lumea naturală este uluitoare prin dimensiunea sa, ea rămâne destul de constantă. În schimb, capacităţile tehnologice de prelucrare a informaţiilor sunt în creştere", adaugă Hilbert.

Transformare în biţi

Cercetătorul a estimat cantitatea de informaţie stocată de oameni în biţi - unitatea de memorie folosită de computere. Un megabit înseamnă un milion de biţi, iar un gigabit înseamnă un trilion de biţi. Profesorul Hilbert a estimat câtă informaţie este stocată în cărţi, ziare, show-uri de televiziune, raze X, fotografii, casete VHS şi filme şi a transformat aceste cantităţi în biţi.

A luat în considerare, de asemenea, informaţia stocată digital pe dischete, hard-discurile computerelor, cardurile de memorie, DVD-uri,
CD-uri, camere digitale, telefoane mobile sau playere portabile de muzică. Astfel, a descoperit că tehnologia de comunicare pe ambele sensuri - cum sunt telefoanele mobile şi internetul - le‑a permis oamenilor să facă schimb de 65 de trilioane de date doar în 2007 - ceea ce echivalează cu transmiterea de către fiecare persoană, în fiecare zi, a unei cantităţi de informaţie conţinută în şase ziare.

Schimbare rapidă de la analog la digital

Acesta a mai descoperit că posibilitatea de stocare a informaţiilor a crescut cu 28% în fiecare an din 1986, în timp ce capacitatea de difuzare a datelor a crescut cu 6% pe an. Tranziţia de la stocarea tradiţională la cea digitală a fost rapidă. În anul 2000, 75% din informaţia stocată în lume era în formă analogică, pe hârtie, în cărţi sau pe casete video. Până în 2007, 94% a fost stocată în format digital. Studiul estimează şi faptul că totalitatea calculatoarelor de uz general, în care sunt incluse PC-urile şi telefoanele mobile, s-a dublat la fiecare 18 luni.

"Deşi aceste numere sunt impresionante, sunt tot minuscule în comparaţie cu magnitudinea la care natura manevrează informaţia."
Martin Hilbert coordonatorul studiului

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite