VIDEO Suedezii fac combustibil din portocale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Mohammad Taherzadeh (dreapta) prezintă mostre din proiectul său
Profesorul Mohammad Taherzadeh (dreapta) prezintă mostre din proiectul său

O echipă de ingineri din Suedia au obţinut etanol şi biogaz din cojile de citrice. O fabrică din Florida, SUA, intenţionează să valorifice experienţa suedeză şi să producă anual 15 milioane de litri de etanol de pe urma deşeurilor din grepfrut.

O echipă de cercetători de la Facultatea de Inginerie din cadrul Universităţii Borås din Suedia testează de mai mulţi ani soluţii de valorificare a mai multor tipuri de deşeuri, astfel încât să obţină etanol sau biogaz.

Recent, ei au reuşit să găsească o metodă prin care să recicleze în acest sens coaja de portocală.

„Deşeurile din citrice au reprezentat întotdeauna un obstacol în jocul compostării, din cauză că acestea conţin o substanţă antibacteriană care încetineşte descompunerea. Cu toate acestea, noi am descoperit că putem da mai multă importanţă proprietăţilor acidului citric", spune Mohammad Taherzadeh, liderul echipei care se ocupă de acest proiect.

Patru produse din citrice reciclate

Cercetătorii au dezvoltat o tehnică prin care pot obţine patru produse de pe urma deşeurilor din citrice: „limon", un agent antibacterian, pectina, un agent de gelificare folosit la fabricarea gemurilor şi a jeleurilor, biogazul, care poate fi folosit pentru a alimenta motoarele vehiculelor, şi etanolul, un combustibil lichid cu o istorie lungă în ceea ce priveşte obţinerea de căldură sau lumină.

„În Borås, de exemplu, sunt generate 10.000 de tone de deşeuri din citrice în fiecare an. Dacă proiectul va avea rezultatele scontate, Suedia ar putea câştiga mult din exportul produselor obţinute", a adăugat el.

Compania FPL Energy din Florida intenţionează să beneficieze de pe urma patentului suedez şi să construiască o unitate care va transforma deşeurile din portocale şi grepfruturi în etanol.

Ulterior, acesta va fi vândut benzinăriilor locale. Reprezentanţii FPL Energy estimează că vor produce peste 15 milioane de litri de etanol în fiecare an.

Biogaz din tofu

Muncitorii dintr-un sat din Java, Indonezia, transformă în biogaz apa reziduală rămasă în urma procesării brânzei tofu, oferind astfel o alternativă la combustibilii fosili.

Apa reziduală rezultată în urma preparării produsului nu ajunge în canalizare, ci este lăsată să fermenteze. Două fabrici de procesare a brânzei tofu şi 20 de locuinţe învecinate utilizează biogazul astfel obţinut.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite