Substanţa care inhibă pofta de mâncare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii britanici au pus capăt mâncatului de plăcere.

Cotidianul „The Daily Mail" anunţă că oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Manchester au descoperit că există o substanţă care inhibă dorinţa de a mânca un chebap sau diferite „bombe calorice", de care ni se face poftă în miez de noapte. Inhibitorul se numeşte hemopressin şi este o substanţă produsă în mod natural de organismul uman.

Potrivit cercetătorilor, această descoperire ar putea deschide calea unor noi medicamente care să ne ajute să scăpăm de kilogramele în plus, prin inhibarea senzaţiei de foame, fără a suporta eventualele efecte adverse. Substanţa acţionează prin blocarea centrilor plăcerii de la nivel cerebral, care, de obicei, „se luminează" atunci când luăm o gustare sau când fumăm. Specialiştii spun că hemopressin poate ajuta, de asemenea, la tratarea dependenţei de alcool sau de droguri.

Inhibitorul sintetic a fost retras

În urmă cu şase ani a fost lansat pe piaţă un produs sintetic - Rimonabant, care avea aceeaşi acţiune inhibitoare asupra centrilor nervoşi responsabili cu plăcerea. Medicamentul a fost vândut ca tratament pentru obezitate, însă a determinat reacţii adverse precum depresia şi tendinţele suicidale. Prin urmare, a fost retras de pe piaţă.

În ceea ce priveşte noua descoperire, substanţa a fost testată în primă fază pe şoareci, care au mâncat mai puţin în urma experimentelor. Medicii spun însă că cel puţin deocamdată descoperirea nu poate fi aplicată şi pe oameni.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite