Studiu nou: Cafeaua, suflatul nasului şi sexul cresc riscul de producere a atacurilor cerebrale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii olandezi susţin, într-un studiu publicat în revista medicală Stroke, că sexul, cafeaua şi suflatul nasului sporesc riscul de producere a atacurilor cerebrale, potrivit BBC News.

Cercetătorii de la Centrul medical asociat Universităţii din Utrecht din Olanda au monitorizat 250 de pacienţi timp de trei ani, încercând să identifice factorii care produc declanşarea hemoragiilor la nivelul creierului.

Toţi aceşti factori cresc tensiunea arterială, principala cauză care provoacă spargerea capilarelor cerebrale.

Peste 150.000 de persoane suferă un atac cerebral în Marea Britanie în fiecare an, iar 29.000 din cauza unei hemoragii la nivelul capului.

Hemoragiile se produc când un vas de sânge slăbit, cunoscut sub numele de "anevrism cerebral", se sparge. Acest fapt poate avea ca rezultat deteriorarea funcţiilor creierului sau chiar moartea.

Cercetătorii olandezi au stabilit că 10,6% din totalul cazurilor de spargere a anevrismelor sunt din cauza consumului de cafea

Alţi factori de producere a atacurilor cerebrale:


- practicarea exerciţiilor fizice de intensitate viguroasă (7,9%)
- suflatul nasului ( 5,4%)
- sexul (4,3%)
- tensionarea în timpul defecării (3,6%)
- consumul de băuturi carbogazoase (3,5%)
- inducerea senzaţiei de frică (2,7%)
- senzaţia de furie (1,3%).

"Toţi aceşti factori induc o creştere bruscă şi scurtă a presiunii tensiunii arteriale, care pare a fi o posibilă cauză comună pentru declanşarea anevrismului cerebral", afirmă dr. Monique Vlak, neurolog şi coordonatorul studiului.

Autorii acestui studiu afirmă că o persoană din 50 prezintă anevrisme cerebrale, însă foarte puţine dintre acestea se sparg.

"Reducerea consumului de cofeină sau tratarea pacienţilor constipaţi cu laxative poate reduce riscul de hemoragie", apreciază dr. Vlak.

Studiul a analizat doar factorii care duc la spargerea anevrismelor. Hipertensiunea este factorul care slăbeşte iniţial vasele de sânge, iar ea este cauzată de obezitate, fumat şi lipsa exerciţiilor fizice, mai scrie BBC.

"Creşterea bruscă a tensiunii arteriale poate creşte probabilitatea ruperii unui anevrism. Cu toate acestea, este foarte greu să se stabilească dacă factorii identificaţi în studiu pot declanşa un accident vascular cerebral sau este pur şi simplu o coincidenţă", afirmă  dr. Sharlin Ahmed, cercetător la Asociaţia pentru Accidente Vasculare Cerebrale.

Potrivit acestuia, ar trebui făcută o cercetare mai detaliată în care trebuie evaluat dacă fiecare dintre aceşti factori ar putea provoca direct spargerea unui anevrism.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite