Structura facială îţi dezvăluie vârsta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu numai ridurile dezvăluie vârsta unei persoane. Un studiu publicat de LiveScience arată că şi schimbările structurii osoase a feţei pot sugera câţi ani are, în medie, o persoană. Deşi oamenii de ştiinţă ştiau că structura facială se modifică odată cu vârsta, studiul arată în detaliu cum au loc aceste transformări.

Utilizând tomografii computerizate, cercetătorii au studiat structurile faciale a 60 de bărbaţi şi a 60 de femei din categorii de vârstă diferite (20-40 de ani, 41-64 de ani şi peste 65 de ani) şi au observat că osatura arată altfel după un anumit interval. Schimbările influenţează modul în care pielea şi ţesutul muscular se aşază pe oase, contribuind la îmbătrânirea feţei.

Orbitele oculare au devenit mai late şi mai lungi în timp, distanţa dintre partea cea mai proeminentă a frunţii şi vârful nasului a scăzut, în timp ce pomeţii au devenit mai puţin evidenţi, iar maxilarul inferior a scăzut şi el atât în lungime, cât şi în înălţime. Schimbările orbitelor oculare contribuie la apariţia ridurilor de pe frunte şi de la colţul ochilor, spun cercetătorii. Scăderea mărimii maxilarului aplatizează bărbia şi provoacă ridurile de la baza gâtului, adaugă ei. Oamenii de ştiinţă precizează că la femei aceste modificări au loc mai devreme decât la bărbaţi din cauza schimbărilor de la menopauză.

Persoanele care merg mai repede trăiesc mai mult

Modul în care merg persoanele în vârstă de peste 65 de ani pare să fie asociat cu longevitatea acestora. Aceasta este concluzia unui studiu făcut de cercetătorii americani, notează AFP. Potrivit oamenilor de ştiinţă, speranţa de viaţă aşteptată la o anumită vârstă începe să crească în cazul ambelor sexe dacă viteza cu care se deplasează persoanele în cauză depăşeşte un metru pe secundă. „Mersul necesită energie, un control al mişcărilor şi pune la lucru mai multe organe“, au declarat autorii studiului. Un mers încet e semn al deteriorării felului în care funcţionează aceste organe şi sisteme.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite