A născut după cancer şi menopauză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stinne Bergholdt din Danemarca este prima femeie din lume care a dat naştere după ce cancerul osos a lăsat-o infertilă
Stinne Bergholdt din Danemarca este prima femeie din lume care a dat naştere după ce cancerul osos a lăsat-o infertilă

Stinne Bergholdt din Danemarca este prima femeie din lume care a dat naştere după ce cancerul osos a lăsat-o infertilă

Femeia, în vârstă de 32 de ani, a născut prima oară în 2007, după ce a urmat un tratament de fertilizare. Un an mai târziu, daneza a născut a doua oară în mod natural. Succesul abia a fost făcut public.

Depistată cu cancer de oase în 2005, Stinne Holm Bergholdt a intrat la menopauză din cauza tratamentului chinuitor, scrie „The Daily Telegraph“. Înainte să înceapă lupta cu nemiloasa boală, daneza a avut grijă să-şi îngheţe părţi ale ţesutului ovarian în speranţa că într-o bună zi va putea deveni mămică. Şi nu s-a înşelat. În 2007, în urma unui tratament de fertilizare, Stinne a născut o fetiţă: Aviaja. Anul următor însă, înainte de a începe procedurile pentru al doilea tratament de fertilizare, daneza a aflat că a rămas însărcinată a doua oară. De data aceasta în mod natural.

„Când am aflat că am rămas însărcinată pentru prima oară am fost, desigur, extrem de fericită, cu toate că-mi era şi foarte teamă. Medicii au descoperit cancerul într-o fază avansată, aşa că nu puteam crede că m-am vindecat complet. A doua oară însă, a fost un miracol“, a declarat Stinne pentru „The Daily Mail“.

Succesul danezei are o importanţă deosebită întrucât, înainte, medicii nu ştiau cât timp funcţionează transplantul ovarian şi nici dacă acesta le permite femeilor să-şi mărească familia pe căi naturale.
Procedura urmată de Stinne le-ar putea permite femeile să întrerupă pentru o perioadă nelimitată de timp menopauza şi să conceapă copii, în mod natural, la vârste mult mai înaintate.

Speranţa la viaţă


Doctorii susţin că ţesutul ovarian ar putea fi folosit chiar şi la maximum 40 de ani după ce a fost pus la îngheţat. Astfel, femeile care s-au născut fără un sistem ovarian funcţional, dar şi cele care au rămas infertile din cauza tratamentelor medicale dure ar putea avea acum o nouă şansă pentru a deveni mame.

Până acum, nouă copii s-au născut în urma unui transplant ovarian, majoritatea fiind realizate din ţesuturile ovariene pe care beneficiarele şi le-au pus la păstrat.

Profesorul Claus Yding Andersen, medic al Spitalului Universitar din Copenhaga a subliniat însă că pacienta sa, Stinne „este prima femeie din lume care a reuşit să nască doi copii ca urmare a transplantului de ţesut ovarian îngheţat“. Acesta a precizat că femeia mai are şapte bucăţi de ţesut ovarian lăsate la păstrare, aşa că oricând va dori să realizeze un nou transplant pentru a-şi păstra funcţiile ovariene o poate face.

„Cu toate că i-a fost extirpată aproape o treime dintr-un ovar, pacienta îşi poate menţine funcţiile ovariene mulţi ani de acum încolo. Atât timp cât ţesuturile sunt păstrate în mod adecvat în azotul lichid, sistemul ei reproductiv ar putea rămâne funcţional încă 40 de ani de acum încolo“, a mai declarat doctorul.


Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite