Stilul modern de viaţă ne umple de coşuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii avertizează că alimentaţia, stresul şi excesul de exerciţii fizice pot contribui la apariţia acneei chiar şi la maturitate. Coşurile, punctele negre şi petele sunt asociate, în general, cu pubertatea. Numai că şi persoanele mature încep să aibă probleme.

Din ce în ce mai multe doamne ajung la dermatolog, disperate din cauza coşurilor sau a petelor care le apar pe faţă. Altele suferă în tăcere şi încearcă tot soiul de loţiuni-minune.

Medicii au identificat ­însă cauza acestor probleme, cu care se confruntau până acum mai mult adolescenţii, notează cotidianul „The ­Daily Mail".În Marea Britanie, de pildă, circa 14% din femeile cu vârste între 26 şi 44 de ani apelează la ajutor de specialitate pentru a scăpa de enervantele coşuri şi ­puncte negre.

Experţii spun că de vină sunt nivelul ridicat de stres, dietele neadecvate şi, spre surprinderea unora, excesul de exerciţii fizice. Potrivit cercetătorilor, la orice vârstă, cauza acestor probleme este dată de o sensibilitate crescută la testosteron, un hormon masculin prezent, în cantităţi reduse, şi în organismul femeii.

„Ca răspuns, glandele din piele produc sebum în exces, care, împreună cu celulele de piele moarte, obturează foliculii de păr şi reţin bacterii. În acest fel se ajunge la apariţia coşurilor, a punctelor negre şi a petelor", a explicat dermatologul Susan Mayou.

Dovezi clare

Ani la rând, părerile medicilor au fost împărţite, unii susţinând că stresul afectează tenul, iar ceilalţi afirmând că nu există suficiente dovezi în acest sens. O serie de studii recente au demonstrat că şi presiunea psihică îşi pune amprenta pe feţele noastre.

De pildă, o cercetare făcută pe studenţi la Universitatea Stanford, SUA, a scos la iveală faptul că stresul generat de examene înrăutăţeşte starea pielii. În condiţii de stres, glandele suprarenale secretă o cantitate mai mare de hormoni masculini, care stimulează producţia de sebum, acesta contribuind la apariţia coşurilor.

În urma unui alt studiu, nutriţioniştii australieni au ajuns la concluzia că persoanele care consumă mult zahăr şi o cantitate mare de alimente procesate sunt mai predispuse la acnee decât cele care mănâncă fructe, legume şi peşte.

O cercetare făcută de cercetătorii americani a arătat, de asemenea, că excesul de exerciţii fizice poate conduce la apariţia coşurilor şi a punctelor negre, de vină ­fiind transpiraţia, care ­creează un mediu favorabil pentru microorganisme.

Care este soluţia? Dermatologii susţin că în primă fază sunt utile loţiunile şi cremele care conţin agenţi anti-acnee (retinol, benzoid peroxil sau antibiotice). Dacă nu dau rezultate, la indicaţia medicului, poate fi urmată o cură de antibiotice administrate pe cale orală.

Pe lângă medicaţie, avertizează dermatologii, tenul trebuie curăţat zilnic cu produse cosmetice antibacteriene. „Vestea bună este că, la adult, acneea se poate trata", afirmă profesorul Bevis Man de la Fundaţia britanică pentru cercetări în domeniul dermatologiei.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite