Stăm mult la muncă, pe bani puţini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stăm mult la muncă, pe bani puţini
Stăm mult la muncă, pe bani puţini

Românii sunt cei mai muncitori europeni. Cel puţin aşa arată un studiu care a monitorizat orele petrecute de angajaţi la serviciu. Orele suplimentare  „bifate“ la birou nu înseamnă neapărat o productivitate crescută. În plus, puţin angajatori le plătesc.

Citiţi şi:


Peste 41 de ore a stat, în medie, un angajat român la serviciu, într-o săptămână din ultima parte a anului trecut. Mult peste media europeană - 40,4 ore/săptămână - , statistica plasându-ne în topul europenilor „muncitori“.

Şi în privinţa numărului de ore de muncă anuale negociate cu angajatorul stăm foarte bine: 1.840, după cum arată o cercetare realizată de Eurofound (Agenţia Europeană pentru Ameliorarea Condiţiilor de Viaţă şi Muncă - Dublin).

Aceste cifre, confirmate de specialiştii în resurse umane, nu indică neapărat că românii sunt şi foarte eficienţi. „Nu ştim dacă în cazul românilor numărul mare de ore petrecute la birou înseamnă şi o productivitate mare“, spune Iuliana Badea, sales manager în cadrul companiei de recrutare Lugera & Makler. În plus, nu toate firmele plătesc orele suplimentare lucrate de angajaţi.

 „În fabricile în care se munceşte în ture, orele suplimentare sunt pontate. Totuşi, sunt foarte puţine cazuri în care angajaţii de birou care stau peste program primesc echivalentul în bani al orelor suplimentare lucrate“, mai spun specialiştii în resurse umane, adăugând că nici plata forţei de muncă nu este comparabilă cu aceea din ţările vestice.

Program scurtat

Dacă în statele-nou intrate în Uniunea Europeană se munceşte cel mai mult, francezii şi germanii au timp liber din plin. Francezii muncesc doar 38,4 ore pe săptămână, cu două ore sub media UE, iar nemţii au cele mai multe zile libere (concediu şi sărbători legale), însumând 40,5 în fiecare an.

Metoda prin care cele două părţi, angajaţii şi angajatorii, cad la un acord privind numărul de ore de lucru este, în UE, contractul colectiv de muncă. Reprezentanţii Eurofound afirmă că în ţările vestice programul a fost scurtat de la un an la altul şi estimează că acelaşi lucru se va întâmpla şi cu statele mai nou-intrate în UE.

Concediu mai mic

România se află în coada clasamentului în privinţa zilelor de concediu cu plată la care au dreptul angajaţii. Dacă în ţări ca Suedia sau Germania angajaţii îşi pot lua anual 33 de zile de concediu de odihnă, românii beneficiază de 21 de zile, fiind urmaţi doar de angajaţii din Cipru şi din Estonia, cu 20 de zile.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite