Stâlpi izolaţi pentru a proteja păsările

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O cercetare realizată de specialişti arată că, anual, zeci de mii de păsări mor electrocutate la contactul cu stâlpii pe care îşi fac cuiburile. Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu investeşte aproape 250.000 de lei pentru a izola stâlpii din judeţele Sibiu, Braşov şi Mureş.

1.500 de stâlpi de medie tensiune vor fi izolaţi vara aceasta, în cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei ţipătoare mici în România", implementat de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu, alături de Asociaţia Grupul Milvus şi Societatea Ornitologică Română. Specialiştii au verificat mii de stâlpi de medie tensiune din sudul Transilvaniei şi au ajuns la concluzia că electrocutarea produsă de liniile electrice este principala cauză a mortalităţii răpitoarelor de talie mare din Europa, printre care şi acvila ţipătoare mică.

Doar în judeţul Mureş, anual, mor electrocutate zeci de mii de păsări - şorecari, vânturei, berze, ciori şi stăncuţe. Unele dintre aceste specii sunt deja rare şi sunt protejate prin lege. În acest an, ornitologii au găsit şi gaiţe, şi grauri electrocutaţi în serie. „Aceste păsări sunt protejate în România. Dacă vânătorii le împuşcă, iau amendă. Însă, dacă se electrocutează, nu există vinovat, nu se pot da amenzi, nimeni nu păţeşte nimic", a declarat Papp Tamas, preşedinte al Asociaţiei Grupul Milvus.

Soluţia găsită a fost montarea unor traverse din plastic. „Izolatoarele se aşază pe acestea şi se fixează în cuie sau cu sârmă, astfel încât să stea foarte drepte. Pasărea se poate aşeza pe  plastic, întrucât acesta nu conduce curentul", a explicat Daroczi Szillard, ornitolog. Păsările din speciile afectate, peste 30, se află în zbor către România, venind dinspre Africa. Acvila petrece vara în sudul Transilvaniei, în satele din judeţele Sibiu, Braşov şi Mureş.

Protejarea acvilei ţipătoare

Costul proiectului care vizează protejarea acestei specii se ridică la peste 1,8 milioane de euro, iar durata lui este de patru ani. Comisia Europeană contribuie cu 1,4 milioane de euro, restul sumei fiind suportată de Ministerul Mediului.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite