Stă în natura femeilor să se urască reciproc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O autoare din SUA a stârnit controverse după ce a scris o carte despre răutatea feminină bazată pe experienţa personală. Mamă a patru copii, avocat şi scriitoare, Kelly Valen spune că nu-şi doreşte să le critice pe doamne şi nici să invoce studii, ci doar să vorbească despre cruda realitate.

După o întâlnire întâmplătoare cu o fostă colegă din gaşca de la facultate, autoarea Kelly Valen a decis să scrie o carte despre aşa-zisa „prietenie" dintre femei. Întâlnirea i-a adus aminte de o experienţă traumatizantă - cum şi-a pierdut virginitatea cu un coleg, care a violat-o după ce a leşinat pentru că băuse prea mult. Dar ceea ce a urmat a lăsat urme mult mai adânci. Prietenele au izolat-o, spunându-i că ea e de vină şi au exclus-o din grup. „Trădarea lor a avut un efect atât de puternic încât şi astăzi mă simt umilită", scrie ea. Pentru că fetele o bârfeau, a început să se simtă ciudat şi să fie foarte precaută atunci când se află între femei.

Citiţi şi:

10 secrete despre creierul femeilor

Femeile singure, atrase de bărbaţii căsătoriţi

A simţit răutatea

Experienţa a inspirat-o pentru a scrie un articol în cotidianul „The New York Times", iar acesta a avut succes. Atunci a decis să transforme povestea într-o carte. „Mi-au scris sute de femei care îmi spuneau că au în sfârşit cu cine să vorbească", povesteşte ea. Totuşi, nu toate reacţiile au fost pozitive. „A fost şi mult venin. Multe voci care nu înţeleseseră multe lucruri şi multe atacuri la persoană." Valen spune că unele femei nu vor să înţeleagă ce se întâmplă de fapt. „Lupta dintre «pisici» vinde, pentru că oamenilor le place să vorbească despre asta. Dar nimeni nu vorbeşte despre efectele acestui lucru asupra oamenilor."

Autoarea afirmă că tot ceea ce a scris nu se bazează pe studii ştiinţifice, deşi admite că a realizat un studiu pe un eşantion de 3.000 de persoane despre modul în care doamnele relaţionează cu celelalte femei. Studiul ei a arătat că 76% din ele au „suferit din cauza geloziei şi a competiţiei cu celelalte femei". „Aceasta este o carte despre femei şi pentru femei - iar multe dintre ele cred că aceste lucruri sunt deosebit de dure", le răspunde Kelly Valen celor care au ridicat din sprâncene când i-au auzit concluziile.

Doamnele sunt mult mai stresate decât bărbaţii

O cincime dintre reprezentantele sexului feminin, de două ori mai multe decât bărbaţii, spun că nivelul lor de stres a depăşit orice limită, arată un studiu realizat de cercetătorii britanici. Potrivit „The Daily Telegraph", 20% din femei şi 10% din bărbaţi consideră că sunt extrem de stresaţi. Experţii spun că stresul ridică tensiunea, ceea ce provoacă riscuri mari de accidente vasculare cerebrale. Totuşi, oamenii nu fac exerciţii şi nici măcar nu ştiu că acestea i-ar ajuta la prevenirea unui astfel de atac. Mai mult de un sfert dintre cei cu vârste cuprinse între 45 şi 54 de ani nu au făcut niciodată exerciţii fizice, deşi suferă din cauza stresului.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite