Spune-mi când te culci ca să-ţi spun cum eşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obiceiurile pe care le avem odată cu lăsarea serii reprezintă un bun indiciu privind personalitatea, dar şi comportamentul nostru. Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din

Obiceiurile pe care le avem odată cu lăsarea serii reprezintă un bun indiciu privind personalitatea, dar şi comportamentul nostru. Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Pennsylvania a relevat că preferinţa tinerilor pentru viaţa de noapte, în detrimentul activităţilor desfăşurate în timpul zilei, poate fi asociată cu un comportament antisocial specific perioadei adolescenţei.

Rezultatele studiului arată că preferinţa pentru orele târzii de culcare denotă un comportament antisocial, în comparaţie cu atitudinea celor care preferă să se trezească devreme pentru a se implica în activităţi recreative de-a lungul zilei.

Băieţii încalcă regulile mai des

Culcatul la ore târzii duce la o scădere a orelor destinate odihnei, ceea ce generează probleme mai grave, precum pierderea autocontrolului şi a posibilităţii de concentrare. Echipa de cercetători a analizat comportamentul a 111 tineri cu vârste cuprinse între 8 şi 13 ani, pentru a studia relaţia dintre preferinţa pentru activităţile nocturne şi cele din timpul zilei.

Studiul a relevat prezenţa unui număr de factori legaţi de comportamentul antisocial, în special în cazul băieţilor care aveau o tendinţă mai mare spre încălcarea regulilor. Totodată a fost măsurat nivelul cortizolului, hormon al stresului, care în mod normal are apogeul dimineaţa şi descreşte odată cu trecerea orelor, din diferite momente ale zilei. S-a observat că băieţii cu un nivel constant ridicat de cortizol aveau tendinţa de a dezvolta mai multe probleme comportamentale.

Anormalităţile în secreţia de cortizol de-a lungul zilei sunt asociate cu depresia clinică, dar şi cu un comportament antisocial. Descoperirile subliniază importanţa orelor stricte de culcare în cazul copiilor aflaţi în perioada de creştere.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite