Spondilita anchilozantă apare mai des la tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afecţiunea apare frecvent între 15 şi 35 de ani, mai ales în cazul bărbaţilor O boală reumatică, despre care specialiştii spun că ar avea cauze autoimune, ne poate înţepeni spatele

Afecţiunea apare frecvent între 15 şi 35 de ani, mai ales în cazul bărbaţilor

O boală reumatică, despre care specialiştii spun că ar avea cauze autoimune, ne poate înţepeni spatele chiar şi la vârste fragede. Este vorba despre spondilita anchilozantă, un proces de inflamare a articulaţiilor din cauza căruia, în timp, coloana vertebrală devine rigidă ca o "tulpină de bambus". Afecţiunea apare mai des la tinerii cu vârste între 15 şi 35 de ani şi afectează mai ales persoanele care depun eforturi fizice intense.

Oricine are această suferinţă se plânge de durere şi de rigiditate la nivelul spatelui, dimineaţa sau dacă a stat mai mult timp în aceeaşi poziţie, explică reumatologul Cătălin Codreanu, directorul Institutului de Reumatologie "Dr. I. Stoia" din Capitală. Potrivit acestuia, durerile dispar pe timpul zilei, dacă se face mişcare, însă reapar din cauza efortului. Acestea sunt însoţite de inflamarea încheieturilor umerilor, şoldurilor sau genunchilor, care poate cauza şi acolo dureri. Uneori, inflamarea trece. Însă sunt şi cazuri în care ea continuă şi produce leziuni, caz în care trebuie evitată cât mai mult mişcarea. Pe măsură ce coloana înţepeneşte, poate rezulta o poziţie fixă curbată în faţă, dar şi probleme de respiraţie generate de rigiditatea toracică. "Diagnosticarea bolii se face pe baza simptomelor pacientului, cumulate cu radiografii şi teste de sânge", potrivit dr. Codreanu.

Medicamentele biologice, o terapie nouă

Spondilita anchilozantă nu se poate vindeca, dar evoluţia sa poate fi oprită sau întârziată. "În afară de medicamente (analgezice şi antiinflamatorii), care pot combate durerile şi inflamaţia, exerciţiul fizic este cea mai bună <> împotriva bolii. Prin exerciţii speciale şi sport adecvat, persoana îşi va păstra pentru mai mult timp forţa musculară şi condiţia fizică generală. Este foarte important să se menţină coloana vertebrală în poziţie cât mai întinsă", mai spune dr. Cătălin Codreanu. Potrivit acestuia, persoanele care se confruntă de multă vreme cu această boală şi în cazul cărora medicamentele folosite nu mai au efectul scontat pot apela la o medicaţie nouă - medicamentele biologice. Ele au rolul de a ţine sub control reacţia sistemului imunitar împotriva propriilor substanţe din corp, putând fi prescrise numai de reumatolog.

Sfaturi utile în tratamentul spondilitei

Este important să găsiţi un echilibru între a face mişcare şi a lua pauze.

Aveţi grijă la postură şi nu staţi prea mult timp în aceeaşi poziţie.

Mişcaţi umerii spre spate din când în când şi întindeţi partea superioară a spatelui.

Încercaţi, de trei ori pe zi, să vă lungiţi pe abdomen, cu braţele întinse de-a lungul corpului

Nu dormiţi pe pernă. Întoarceţi capul în lateral (la trezire şi la culcare).

Faceţi zilnic sport (tenis, volei, baschet, badminton).

Evitaţi sporturile unde trebuie să staţi mult timp într-o poziţie aplecată.

Evitaţi solicitarea spatelui.

Păstraţi-vă greutatea corporală în limite normale.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite