Spectacolul de lumini al Sărbătorilor de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aprinderea instalaţiilor de Crăciun a devenit un eveniment în sine în marile capitale ale lumii. Iluminarea străzilor la sfârşit de an, pentru a vesti apropierea Crăciunului, încântă milioane de oameni de mai bine de două decenii. Şi saltă afacerile şi turismul de sezon.

Cercuri concentrice uriaşe, multicolore, care se întrepătrund ca simbolurile Jocurilor Olimpice, candelabre strălucitoare, agăţate de ghirlande, cuburi roşii şi albastre, chiar şi un întreg cartier de blocuri construite din lumini stau suspendate deasupra principalelor artere din Madrid.

Mai citeşte şi:

Iaşi: Expoziţii şi târguri, în program de Sărbători

Toate sunt „lucrate" din 4,4 milioane de becuri economice, LED, şi sunt operele unor celebri designeri vestimentari spanioli. Printre ei, Agatha Ruiz de la Prada, care a realizat şi anul acesta, şi anul trecut, un brad de Crăciun sub forma unui con din inele verzi şi stele roşii, montat într-una dintre pieţele oraşului. Costurile proiectului sunt de aproximativ 3 milioane de euro.

Spectacolul de pe străzile din Madrid a inspirat anul acesta reprezentanţii companiei Luxten, care au realizat, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti, „simfonia luminilor" aprinse în Capitală în noaptea în care copiii au fost vizitaţi de Moş Nicolae, 5 decembrie.

Artere comerciale şi obiective turistice

Aproximativ 2 milioane de becuri economice alcătuiesc instalaţia de Sărbători montată anul acesta în Bucureşti, pe arterele principale, dar şi în zone excluse până acum din circuit, deşi sunt obiective turistice: Bulevardul Dacia, Şoseaua Bucureşti-Ploieşti, de la Fântâna Mioriţa până la intersecţia de la Aeroportul Băneasa, Calea Dorobanţi sau chiar Piaţa Unirii, unde fântâna centrală a fost îmbrăcată în lumini.

În acest proiect au fost implicate aproape toate resursele Luxten, firmă care asigură iluminatul public în Bucureşti, potrivit informaţiilor furnizate de Silvian Şerbănescu, unul dintre directorii companiei. Toţi cei patru designeri ai companiei au lucrat la documentare, au schiţat proiectul, au făcut simulări computerizate.

Echipa de proiectanţi de sisteme de iluminat a gândit fiecare element al instalaţiei, de la perdelele galbene şi roşii care se intersectează, în zig-zag, deasupra Bulevardului Magheru, pentru a sugera dinamismul arterei comerciale, la figurinele în formă de crengi de pe Bulevardul Regina Elisabeta, concepute pentru a trimite cu gândul la parcul Cişmigiu din apropiere, până la candelabrele care iluminează Calea Victoriei, ca în perioada interbelică.

Ritm de criză

Cei 20 de angajaţi ai companiei care execută echipamente şi accesorii, cele 15 echipe care montează şi racordează sistemele de iluminat şi cele 3 echipaje de noapte, care asigură mentenanţa, au fost implicate treptat în proiect, între 15 noiembrie şi 5 decembrie, data inaugurării. S-a lucrat în principal în timpul nopţii.

Totul s-a realizat însă „în regim de urgenţă" în acest an, explică directorul Luxten.

„Fiind un an de criză, furnizorii şi-au onorat comenzile cu dificultate", explică Silvian Şerbănescu. „Echipa de execuţie care a fost implicată în montarea şirurilor şi figurinelor pe străzi a lucrat fără întrerupere în ultimele zile."

Miza proiectului, realizat pentru Primăria Capitalei de Luxten din resurse proprii, cu un buget care rămâne confidenţial, este ca Bucureştiul să reuşească să atragă mii de turişti în perioada Sărbătorilor de iarnă, aşa cum fac Viena, Londra sau Paris.

Instalaţie de Cartea Recordurilor

Perdele de becuri decorează mallul Sun Plaza 



Cel mai nou mall din Capitală, Sun Plaza din Piaţa Sudului, a vrut să-i uimească pe bucureştenii care-i trec pragul la primul Crăciun organizat în centrul comercial. Echipa Sun Plaza a apelat la serviciile unei companii germane, First Christmas, specializată în instalaţii luminoase de interior.

„Pe parcursul proiectului am realizat că decoraţiunile de Crăciun vor fi impresionante, astfel că a apărut ideea unui record mondial", potrivit lui Michael Richard, director general EMCT, dezvoltatorul Sun Plaza.

Două săptămâni de muncă

Instalarea luminilor de Crăciun a durat aproximativ două săptămâni. „A fost un efort enorm, peste 40 de persoane, români şi austrieci", a precizat directorul. Echipele au fost nevoite să demonteze părţi din tavanul complexului, pentru a putea monta instalaţiile.

A rezultat cea mai mare instalaţie de lumini de Crăciun din lume, amenajată în interior, record omologat de Guinness World Records la 25 noiembrie. Adică 449.659 de LED-uri ce compun 700 de elemente de decor: 317 perdele de lumină îmbracă balustradele de la etajul centrului comercial, alte 22 de şiruri luminoase atârnă de tavan, în centrul mallului şi pe culoare, iar şase perdele din becuri au fost montate la intrare. Peste 120 de metri de ghirlande decorează scările rulante şi brazii împodobiţi cu globuri galbene şi roşii. 

Recordul a mărit traficul mallului cu 35% în primul weekend după aprinderea instalaţiei de Crăciun, iar ştirile despre eveniment au apărut chiar şi în presa chineză.

Luminile de Sărbători, de-o vârstă cu becul

Pomii de Crăciun au început să fie iluminaţi încă din anii 1500. Pentru că Thomas Edison nu inventase încă becul, oamenii foloseau lumânări pe care le fixau de crengile bradului, riscând mereu incendii. Invenţia salvatoare a venit abia în 1882, când un asociat al lui Edison, Hibberd Johnson, a realizat prima instalaţie electrică pentru pomul de Crăciun şi a expus-o în casa sa de pe Fifth Avenue, în New York.

Un reporter al vremii a descris pomul de Crăciun împodobit de Johnson cu lămpi roşii, albe şi albastre, de mărimea unei nuci, care se stingeau şi se aprindeau de fiecare dată când pomul se rotea, acesta fiind montat pe un mecanism.

Până în anii 1930, instalaţiile electrice au rămas prea scumpe pentru ca omul de rând să şi le poată permite. 20 de ani mai târziu însă, „luminile de iarnă" au început să fie folosite la scară largă, nu doar pentru a împodobi brazii din interior, ci şi casele, grădinile sau gardurile.

Iar din 1990, autorităţile locale din marile oraşe ale lumii, ajutate de mediul privat, au început să decoreze şi spaţiile urbane în perioada Sărbătorilor de iarnă. În ţări precum Australia sau Noua Zeelandă, plimbarea în prima zi din luna decembrie, pentru a vedea spectacolul de lumini, a devenit o tradiţie de familie.

În România, mii de oameni au venit în Piaţa Unirii din Bucureşti, în iarna anului 1998, să ia parte la inaugurarea iluminatului festiv în oraş.

Franţa

image



Unul dintre cele mai cunoscute bulevarde din lume, Avenue des Champs-Elysées, s-a „îmbrăcat" într-un milion de beculeţe pentru a vesti Crăciunul. Luminile festive nu sunt însă singura atracţie a bulevardului din Paris de Sărbători. Tot aici este găzduită şi o expoziţie de sculpturi în gheaţă.

Marea Britanie

Franţa



Cele mai intime decoraţiuni de Crăciun din Londra, care şi-a împodobit de sărbătoare marile bulevarde, se găsesc în bradul din faţa operei Covent Garden. Aproximativ 50.000 de beculeţe albe şi roşii încep să clipească de fiecare dată când doi oameni se sărută sub vâscul atârnat de brad.

SUA

Marea Britanie



Decoraţiunile stradale din New York se întind din Staten Island până în Queens. Evenimente de gală cu vedete şi Moşi Crăciun au precedat aprinderea brazilor din oraş, dintre care cel din Rockefeller Center are 30.000 de becuri multicolore, iar în vârf, o stea cu 25.000 de cristale Swarovski.

Spania

SUA



Peste 4,4 milioane de becuri iluminează principalele artere comerciale ale Madridului, un proiect în care au fost implicaţi mai mulţi designeri de modă, printre care şi Agatha Ruiz de la Prada, care a realizat o instalaţie uriaşă în forma unui brad de Crăciun.

Brazilia

Spania



Mii de oameni au venit pe malul lacului Rodrigo de Freitas din Rio de Janeiro, la începutul lunii, pentru a urmări aprinderea celui mai mare pom de Crăciun plutitor din lume. Copacul din metal, înalt de 85 de metri (cât o clădire cu 28 de etaje), are 3,3 milioane de beculeţe.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite