Spate drept cu ghiozdanul ales corect

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În copilărie, poziţia coloanei vertebrale este influenţată de greutatea şi de tipul de ghiozdan pe care îl poartă cei mici De cele mai multe ori, când cumpără un ghiozdan,

În copilărie, poziţia coloanei vertebrale este influenţată de greutatea şi de tipul de ghiozdan pe care îl poartă cei mici

De cele mai multe ori, când cumpără un ghiozdan, părinţii îl aleg în general doar în funcţie de preţ sau de aspectul acestuia.

Alegerea corectă a unui ghiozdan pentru un copil aflat în primii ani de şcoală, când scheletul este în plină dezvoltare, va influenţa dezvoltarea fizică a acestuia şi implicit starea acestuia de sănătate, atrag atenţia specialiştii.

Un ghiozdan prost ales poate deforma coloana vertebrală a copilului, cu consecinţe grave asupra sănătăţii viitoare a acestuia. Câteva sfaturi, oferite de Asociaţia californiană de chiropractică pot constitui un ghid eficient în alegerea corectă a unui ghiozdan.

Medicii atrag atenţia asupra faptului că un ghiozdan prost ales (prea greu sau cu bretelele prost ajustate) ori purtat mult timp pe un singur umăr poate antrena, în cazul copiilor, apariţia a unor deformări ale spatelui ce vor avea repercusiuni asupra stării de sănătate a viitorului adult, arată preşedintele asociaţiei, dr. Dennis Buckley.

Studii efectuate de specialiştii americani şi prezentate la Congresul mondial al societăţii internaţionale de medicină fizică şi reabilitare arată că greutăţile care îi "împovărează" pe cei mici stau la originea durerilor lombare şi a problemelor de sănătate care apar la vârsta adultă.

Neplăcerile pot fi evitate urmând câteva sfaturi simple. Astfel, ghiozdanul trebuie să fie purtat pe ambii umeri, să fie dotat cu bretele matlasate la nivelul umerilor şi să fie suficient de solid ca să nu se deformeze şi să permită echilibrarea greutăţilor în mod corect, de o parte şi de alta a coloanei vertebrale a copilului.
Bretelele trebuie bine ajustate, în mod egal - nici prea strânse, dar nici prea largi -, iar în cazul în care ghiozdanul este mai greu, pentru a fi şi mai stabil, este bine să fie strâns cu o bretea suplimentară în jurul taliei.

Greutăţile suplimentare, maximum 10% din greutatea copilului

Cărţile şi obiectele mai grele trebuie aşezate în zona cea mai apropiată de spate. Greutatea maximă pe care o poate duce un şcolar nu trebuie să depăşească 10 la sută din greutatea sa corporală. Spre exemplu un copil cu o greutate de 20 de kilograme nu trebuie supraîncărcat" cu mai mult de 2 kilograme. Tocmai de aceea ghiozdanul trebuie să fie cât mai uşor.

Eliminaţi lucrurile inutile pe care copilul le ia cu el la şcoală. Pentru a elimina greutăţile inutile, puteţi eventual trage la xerox doar capitolele de care copilul are nevoie la şcoală, în ziua respectivă, în aşa fel încât acesta să nu mai fie nevoit să care toate cărţile.

De asemenea, este bine să optaţi pentru ghiozdanele care se poartă pe spate şi care echilibrează greutatea pe ambele părţi ale spatelui decât pentru ghiozdanele "de mână", care pot deforma coloana şi pot provoca scolioza. Ghiozdanul nu trebuie să depăşească lăţimea umerilor şi este bine să fie aşezat în treimea superioară a spatelui.

Dacă greutatea este situată mai jos de mijlocul spatelui, cu timpul se poate produce o alungire a muşchilor şi ligamentelor coloanei şi poate să apară lordoza lombară.

Modelele care au bandă fosforescentă sunt foarte utile mai ales la lăsarea serii, când cei mici care se întorc de la şcoală pot fi văzuţi mai uşor de către şoferii autovehiculelor.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite